Влечуги у дома – вредни или полезни

Наличието на влечуги у дома не е най-приятното нещо, което можете да си представите. Само си представете как съпругата ви влиза в кухнята, а пред нея по-плочките с бясна скорост претичва гущер. Пълен кошмар! Действителността обаче е друга. Според специалисти в областта на дезинсекцията, домовете в които има влечуги, например дребни гущери обикновено са доста защитени от всякакъв вид инсекти. Така че бихте могли да избирате – да се избавите от влечугите или да се борите с насекомите. Трудна дилема.

В кои домове влизат гущери?

Обикновено гущер може да се види на по-ниските етажи на жилищните сгради, например на първия или на втория етаж, но най-често това се случва при хората, които живеят в къща с двор и градина. Ако пък къщата е покрита със зеленина, например бръшлян, тогава вероятността е още по-голяма. Причината е, че бръшлянът предлага на гущерите това, от което те се нуждаят, а именно прикритие и сянка.

Повечето гущери ядат инсекти.

Макар че някои видове гущери консумират растителна храна, в масовия случай гущерите се хранят с насекоми. Мравки, бръмбърчета та дори и хлебарки са част от тяхното меню. Богатите на протеин насекоми предлагат достатъчно хранителни вещества за да се превърнат в любимо ястие на гущерите.

Опасни ли са влечугите?

Ако говорим за влечуги от типа на алигаторите, да разбира се. Те могат да бъдат много опасни. За щастие, в България няма подобни видове влечуги и живеещите по-нашите ширини са доста опасни дори и беззащитни.

И все пак, как можем да прогоним гущерите?

Най-добрият начин да се справим с гущерите е като не им позволяваме да влизат у дома. А това може да стане много лесно. Важно е просто да се уплътнят пролуките под-вратите, а също така да се откажем от навика да ги оставяме отворени дори и през лятото. Поставянето на мрежи под прозорците пък е основната превантивна мярка. Това ще попречи влизането не само на влечуги но и на насекоми.

И все пак, дори и да защитите дома си от вън трябва да изгоните и онези влечуги които вече са влезли от вътре. Най-добрият начин за това е да разгледате затънтените ъгълчета на стаята. Бъдете сигурни, че ако във вашия дом са влезли гущери, мястото на което ще ги откриете ще е зад някой шкаф или фотьойл в ъгъла. Другият вариант е да ги видите изкатерени върху някоя стена, стоейки неподвижно и надявайки се, че ще останат незабелязани от вас.

Идеалното време за прогонване на гущерите е през нощта. Така за вас ще е по-лесно да разберете дали в дома ви се е шмугнал някой от тях, а също така ще ви бъде по-лесно да го изгоните навън.

А как да ги прогоним?

На първо място, ако имате проблем с влечугите у дома винаги можете да потърсите помощ от професионалисти. Разбира се, ако става дума за едно или две гущерчета не е наложително да търсите професионална помощ, но все пак има ситуации в които положението става нетърпимо.

Преди да потърсите професионална помощ, опитайте се да се оправите сами. Поддържайте къщата си чиста, защото ниската хигиена привлича инсекти, а инсектите действат като магнит за влечугите.