Помощ – плъхове у дома!

плъхове Плъхове могат да се появят както в градски, така и в извънградски домове. Те са сравнително едри животни, ето защо присъствието им е на практика невъзможно да остане незабелязано. Обикновено в един дом, в който има плъх ще усетите специфична миризма на канал или маза, а изпражненията, чиято дължина достига до 12 милиметра, едва ли ще бъдат подминати просто така.

Къде има по-висок риск да се появяват плъхове?

Обикновено хората живеещи в къща много по-често страдат от този проблем. Мазите и таванските помещения на този тип домове предлагат на плъховете чудесна среда и условия за прикритие. В апартамент един плъх ще бъде забелязан почти мигновено, особено предвид това, че там обикновено той няма къде да се скрие и липсва пространство.

Какви щети нанасят на дома плъховете?

Ако във вашата къща проникне плъх и не го прогоните възможно най-бързо, скоро ще започнете да виждате всевъзможни поражения. Плъховете се хранят с какво ли не. В тяхното меню влизат мебели и обзавеждане, кабели, храна и какво ли още не. Според специалисти в областта на дератизацията, едва 18 процента от плъховете могат да останат незабелязани, и то при условие, че останат в къщата за кратко преди да се измъкнат и да поемат на някъде. Един от най-големите рискове при плъховете е, че могат да прегризат някой кабел, което би могло да причини дори пожар!

Помагат ли котките?

Обикновено наличието на котка у дома не е особено притеснително за плъховете. Те са доста едри животни, а котките преследват единствено това, което за тях може да бъде потенциален обяд. Водени от инстинкта си, те обикновено намират плъховете твърде едри, което ги прави безинтересни в техните очи. Ето защо не е разумно да разчитате домашната ви котка да пази от плъхове, особено предвид факта, че те обикалят из каналите и могат да заразят с нещо котката ви при контакт с нея.

Превенцията…
Най-лесният и разумен начин е да се заложи на превенцията, защото тогава няма да има нужда да прогонвате вече настанилите се в дома ви плъхове. Имайте предвид, че тези животни са сравнително по-едри и дори и изключително гъвкави, те се нуждаят от пространство през което да навлязат в дома ви.

Ето защо, ако поправите всички счупени керемиди, ако поставите на прозореца мрежа за насекоми, на комина – предпазна мрежа, а също така и ако се погрижите за мазата, то плъховете няма да могат да проникнат в дома ви. Имайте предвид, че те все пак не са призраци и не преминават през стените.

Как да се отървем от тях ако вече са на лице?

Ако имате у дома сигурни доказателства, че са нахлули плъхове, тогава е време за спешни мерки, защото тези животни разнасят опасни заболявания. Най-добре е да се обадите на специализирана фирма. Има не малко обяви за фирми за дератизация, които могат да ви помогнат изключително бързо. Друга възможност е да се справите със собствени усилия.

Така например, ако си купите капани, вие ще можете да ги ползвате многократно. Ако уловите плъх, трябва да го пуснете възможно най-далеч от дома си, защото има риск да се върне обратно. Друг вариант е да използвате отрова за плъхове. Това е доста нехуманен начин, но също е сред възможните решения на проблема. Все пак плъховете са преносители на болести и за вас е важно да се отървете колко се може по-бързо от тях.