Кои са най-опасните насекоми у дома?

насекоми Нашите домове традиционно са привлекателно място за много инсекти. Привлича ги храната, възможността да открият убежище, шансът да избегнат студеното или горещо време навън и много други подобни. И докато някои инсекти са напълно безвредни, то други представляват сериозна заплаха за нашето здраве. Това прави тяхното унищожаване важна задача, защото само така ще направим нашите домове сигурно и безопасно място за живеене.

Акари

Малки и почти невидими за човешкото око, акарите са едни от най-вредните насекоми в нашите домове. На пръв поглед, те съжителстват с нас без да нанасят щети, но всъщност обитават нашите легла и се хранят с мъртви клетки от нашите тела, а опасността идва от изпражненията им, които могат всъщност да причинят обостряне на алергични състояния и пристъпи на астма. Начинът да се справим с тях е като перем редовно дрехите и спалното си бельо, а също така и като поддържаме повече празни пространства у дома и избягваме текстилните покрития.

Хлебарки
Хлебарките са сред най-опасните животни у дома. Те са най-големият преносител на заразни заболявания от всички живи същества, които срещаме в ежедневието си. Това ги прави особено нежелани съквартиранти и изисква срещу тях да бъдат предприети спешни мерки. Начинът да се справим с тях е като потърсим фирма за борба с вредителите и поддържаме домовете си чисти, като не оставяме храна на открито, уплътняваме вратите и запушваме каналите, откъдето хлебарките най-често идват.

Комари.
Едва ли има друга буболечка, която да е причинила толкова много смърт, колкото лежи на съвестта на комарите. Летящите кръвосмучещи инсекти обикновено обитават места, където в близост има сладководни басейни със застояла вода. Те причиняват редица опасни заболявания, като в някои райони на света разпространяват болести от типа на маларията. Наличието на комари у дома е нещо, на което трябва да се обърне внимание, дори и ако по-нашите ширини рисковете са по-малки.

Бълхи.
Тъмно сиви или черни, с крила, шест крака и овално тяло, те могат да се срещнат навсякъде, особено на места, на които има домашни животни. В миналото бълхите са причинили смъртта на много хора, пренасяйки бубонната чума от плъховете към хората. В наши дни бълхите продължават да разпространяват опасни заболявания сред хора и животни, което прави наложително тяхното прогонване от домовете ни. Редовно проверявайте домашните си любимци за бълхи и ако намерите такива не се надявайте проблема да отшуми, а незабавно вземете мерки.

Мухи.

Мухите са изключително противни създания които кацат в септични ями, върху изпражнения, върху трупове на мъртви животни, а също така и в кофите за смет, след което с голямо удоволствие се настаняват върху вашия сандвич или чаша със сок. Това прави мухите разпространител на множество стомашно-чревни заболявания което може да бъде сериозен проблем през летните месеци.

Дървеници.
Дървениците, за разлика от много други насекоми, не се считат за опасен преносител на заболявания. Въпреки това, те са изключително неприятни защото причиняват множество последователни ухапвания с цел пиене на кръв. Те най-често се крият около легла, дивани и други подобни, където хората прекарват повече време в легнало положение и сън. Борбата с дървениците е доста трудна и може да се каже дори невъзможна без професионална помощ, защото тези насекоми са много упорити и трудни за унищожаване. Обикновено при опит да ги напръскаме с препарат, те остават недосегаеми, криейки се дълбоко под матраци и дивани.