Комари – един от най-опасните видове насекоми

комарКомарите са един от най-опасните видове насекоми, които обитават днес нашата планета. Няма друго живо същество, което да е причинило толкова много смърт сред хората, колкото са причинили комарите. Ето защо е добре да ги познаваме, да знаем тяхното поведение, както и начините за предпазване от потенциално опасните ситуации.

Ухапванията от комари.

Ухапванията от комари оставят след себе си болезнени бобчета, които причиняват неприятен сърбеж.

Освен неприятни и дразнещи, ухапванията от комари носят потенциален риск от заразяване с различни видове вируси и паразити, които могат потенциално да причинят много сериозни и животозастрашаващи заболявания.

Като цяло процентът на хора, които са се заразили от опасно заболяване чрез ухапване на комар са сравнително нисък в Европа, за разлика от страните в тропическите райони на нашата планета и особено Африка.

Сред най-популярните болести, които комарите разпространяват, са жълтата треска, маларията, а също така и някои видове мозъчни инфекции (енцефалит).

Какви са симптомите при ухапване?

При ухапване от комар се появява червено петънце, като от ухапването до появата на въпросното бобче минават няколко минути. Обикновено при деца или хора с имунна недостатъчност симптомите са по-ясно изразени, а понякога могат дори да включват лека треска и увеличени лимфни възли. При децата съществува по-висок риск отколкото при по-възрастните хора.

Внимание! Ако след ухапване от комар забележите обезпокоителни симптоми като треска главоболие, болки в тялото, а също така и други знаци за наличие на инфекция, незабавно потърсете лекарска помощ.

Как да се предпазим от комари?

Обикновено рисковете от това вашия дом да стане обект на интерес от страна на комарите е по-голям ако живеете в близост до река, езеро, блато и друг сладководен басейн, особено със застояла вода.

Ако домът ви се намира на подобно място, тогава е абсолютно наложително да вземете предпазни мерки. А те могат да бъдат наистина разнообразни.

Репелент против комари.

Репелентите против комари са много ефикасен начин за предпазване. Те обикновено отделят миризма, която е изключително отблъскваща за комарите и това ги държи на разстояние от вас.

Предпазни мрежи по прозорците.

Добро решение за предпазване от комари у дома е поставянето на предпазни мрежи по прозорците. За разлика от репелента, който е важен по-време на излизане на вън мрежите на прозорците ще ви осигурят спокойствие докато си почивате у дома. Освен комарите, мрежите ще спрат инвазията и на други досадни гадини, например хлебарки.

Модерни средства за борба с комарите.

Тук няма как да не споменем различните по същност устройства, които се включват в контакта, а в последствие започват да отделят специфичен звук или аромат, които държат комарите далеч от вашата стая. Този начин за предпазване от комари е много удобен по време на сън и за използване в спалнята.

Професионални услуги

Ако проблемите с комарите във вашия дом изглеждат нерешими, бихте могли да потърсите съдействие от професионалисти. Фирмите за борба с инсектите предлагат доста добри решения и обикновено след тяхната намеса комарите няма да ви притесняват доста дълго време. Освен че ще обработят дома ви и ще унищожат всички налични комари, с използваните от тях препарати професионалистите ще направят така, че комарите да не се доближават изобщо до вашия дом поне в рамките на няколко месеца. Разбира се, всичко си има срок и рано или късно ще трябва процедурата да се повтори.