Мухи – просто досадни насекоми или риск за здравето?

мухиМакар че е немислимо да си представим света без мухи, те са едно от най-досадните създания, с които човек се сблъсква през живота си. Не случайно сме свикнали да определяме и досадните хора като казваме за тях: “Виж го този, досаден е като муха!”

Но ако погледнем какво става под повърхността на нещата ще видим, че всъщност мухите са много повече от досадни. Макар че от гледна точка на биологичното равновесие те имат голямо значение, мухите са реална заплаха за здравето на всеки човек.

Мухите са един от най-известните преносители на куп болестотворни организми, които насекомите разнасят по краката и устата си. Причината за това е, че те кацат в септични ями, върху човешки и животински фекалии, а също така и върху разлагащи се трупове, върху които искат да снесат яйцата си.

Освен по устата си и по крайниците, мухите разнасят болестотворни организми и чрез малките косъмчета, които имат по тялото си. Там прилепват различни вируси, бактерии и паразити, които могат лесно да се прехвърлят върху вашата храна или питие.

Друг наистина основен начин, по който мухите заразяват е чрез слюнката си. Когато те кацнат върху храната ви, те плюят върху нея. Целта на това е чрез слюнката си мухите да втечнят твърдата консистенция до състояние, в което тя ще бъде годна за консумация през техните хоботчета.

По този начин те пренасят голямо количество заразни заболявания, сред които салмонела и туберкулоза, но също така и коремен тиф, холера и дизентерия. Освен това, мухите могат да пренасят и антракс, както и яйца на различни опасни паразити.

По отношение на рисковете и опасностите които мухите представляват, те не отстъпват много на хлебарките и всъщност доста се доближават до тях като особености. По тази причина, по отношение на мухите трябва да бъдем точно толкова безкомпромисни, колкото сме и по отношение на самите хлебарки.

Как да се защитим?
Едно от най-важните неща, за които трябва да помислим ако искаме да се предпазим от мухи е поставянето на обезопасяващи мрежи по прозорците. Макар че изглежда просто решение, поставянето на мрежи е доста ефективно и е едно от задължителните неща, които всеки човек трябва да направи за да се предпази. Това ще намали почти 100% риска от влизане на мухи във вашето жилище, а от там и вероятността да разпространят някоя опасна зараза там.

Използвайте спрейове и препарати, които с миризмата и съставките си ще прогонят мухите далеч от вашия дом. Това е едно от задължителните неща, за които да помислим през летните месеци.

Не оставяйте хранителни продукти на открити места. Подобно поведение е много безотговорно и може да причини здравословни проблеми, особено стомашно чревни такива, които много често се пренасят от мухите. Освен като грижа за здравето, това ще ви помогне и като намали притегателната сила на вашия дом към мухите. Те харесват силните миризми и оставените на открито храни, така че това със сигурност ще ги държи на разстояние.

Потърсете помощ от професионалисти…
Ако считате, че в дома ви има твърде много мухи и проблемът е сериозен, не се колебайте да потърсите съдействие от професионална фирма за обезпаразитяване и дезинсекция. Обикновено тези фирми са доста ефикасни в работата си и могат да ви спестят доста грижи.