Паяците – вредни или полезни?

паяк

Паяците ядат вредители…

Една от причините, поради които паяците са полезни е това, че те обикновено се хранят с насекоми, от които ние самите искаме да се избавим. Сред любимата храна на домашния паяк са мухите, комарите, гъсеници и стоножки, малки хлебарки, молци и много други подобни. Макар че домашните паяци са по-малки от повечето от тези инсекти, при тях големината не е от значение, защото техните методи за убиване на плячката са базирани на други умения, а не на физическо съревнование. По тази причина паяците могат да ви послужат като един ефективен домашен професионалист в борбата с вредителите.

Паяците ядат други паяци…

Когато видите паяци у дома няма нужда да ги убивате. Знайте че те сами правят това един с друг. Обикновено когато се срещнат два паяка те премерват сили и обикновено загубилият бива изяден. По тази причина обикновено една голяма популация от домашни паяци за кратко време много лесно може да се превърне в един единствен, по-голям паяк.

Паяците предпазват от заболявания…

Според специалисти, домашните паяци играят много важна роля в контрола върху заразните заболявания. Така например, комарите са един от най-големите причинители на смърт сред хората от страна на насекоми, като в същото време самите комари са любима част от менюто на паяците. Мухите също разнасят заразни болести, тъй като кацат върху фекалии и трупове на мъртви животни. Попаднали у дома, мухите обикновено свършват в мрежата на някой паяк. Да не споменаваме хлебарките, които са считани за един от най-големите врагове на съвременния човек. Може би ще се зачудите как едно малко паяче ще изяде цяла хлебарка, но отговорът е лесен. Когато хлебарката попадне в мрежата тя залепва по нея, а паякът я парализира с едно ухапване, оставяйки отровата да действа докато разтвори всички вътрешности на хлебарката. След това паякът просто изяжда превърнатата в течност вътрешност.

Когато паяците стават проблем?

Обикновено паяците рядко се превръщат в проблем, защото както вече споменахме те имат канибалистични наклонности, така че сами регулират собствената си популация. Ако обаче забележите, че техният брой чувствително нараства, тогава обикновено причините са две. Първата е, че най-вероятно в жилището ви има твърде много насекоми, а това кара паяците да се размножават по активно. Напръсквайки против насекоми вие ще прогоните не само вредителите но и паяците. Втората причина, поради която паяците могат да се размножат отвъд границите на приемливото е по-рядкото почистване на дома. Обикновено ако не почиствате достатъчно често особено по ъглите, зад шкафовете и зад завесите, рискувате да превърнете своя дом в развъдник на паяци, защото те обичат именно такива условия за живот.

Опасни ли са паяците?

За щастие по нашите ширини на практика отсъстват отровни видове паяци. Обикновено тези видове които живеят на територията на България не са в състояние да причинят сериозни щети, а ухапванията им най-често се разминават без симптоми или с леко зачервяване на мястото.

Лесно ли се премахват паяците?

По ирония на съдбата именно паяците са сред инсектите, от които е най-лесно да се избавим. Именно те, които могат да бъдат толкова полезни, могат да бъдат и лесно унищожени с какви ли не препарати против насекоми. Макар че в търговската мрежа се предлагат и специализирани продукти, можете да ги третирате и с различни препарати за борба с мухи, комари, хлебарки и други.