С какво са вредни молците и как да ги прогоним?

молциМолците са един от най-често срещаните домашни вредители. За повечето хора те са трудни за разпознаване и това си има много просто обяснение. Молците всъщност са не един, а множество различни видове, които макар и изключително сходни в редица отношения, могат да има някои драматични разлики в отношение на външността.

Общото между тях е, че имат по два чифта криле, както и огромни ясно изразени очи. Извън тези прилики те се отличават значително, като някои от тях изглеждат едри и масивни, докато други са по-скоро дребнички и слаби.

Обикновено цветовете им са семпли и невзрачни, като най-често срещаните цветове за молци са различни нюанси на сиво и кафяво. На дължина по правило тези инсекти са по-малки от 2 сантиметра.

Какви са навиците на молците?

Обикновено по поведение молците се различават толкова, колкото и по своите външни характеристики. Обикновено ги свързваме с това, че се развъждат у дома, нападат дрехите ни и оставят дупки по всякакви текстилни тъкани.

Това което не знаем обаче е , че молците далеч не се ограничават с похапване от дрехи и текстилни повърхности. Всъщност много видове молци се хранят също и с кожа и коса, а да не споменаваме, че има и разновидности, които смучат кръв. Сред молците има разновидности, които дори вредят на селскостопанската реколта.

И докато могат да бъдат наистина вредни за нас и нашите домове, причинявайки различни материални щети, молците са всъщност основен източник на храна за много различни видове животни, в това число птици, влечуги и земноводни, за някои видове бозайници, както и за други инсекти.

Молците са всъщност доста претенциозни към средата в която живеят. Те имат изисквания мястото да бъде тъмно и без пряка слънчева светлина, което е причината, поради която най-често ги виждаме в гардероби и дрешници, мазета и тавани.

Обикновено ги забелязваме чак когато видим поражения по дрехите от естествени материи, по одеялата и завесите. Въпреки това молците всъщност са се нанесли в домовете ни много по-рано.

Какви материи унищожават молците?

Както вече споменахме, молците изразяват предпочитания към всякакви текстилни тъкани от естествени материали. Сред любимите им материи са вълнените, ето защо вълнените жилетки, одеяла и пуловери най-често страдат от нашествието на молците.

Макар че те избягват синтетични материали, всъщност понякога се подвеждат от смесени текстилни тъкани, в чиито състав влизат както естествени, така и синтетични нишки, което обяснява защо те също понякога могат да бъдат повредени.

Молците и вредата върху растенията…

В редица райони на Европа и Северна Америка молците са доста популярен вредител. Някои видове се размножават в гористи местности, където техните гъсеници унищожават листата на дърветата. Когато това стане в селскостопански райони редица растения могат да пострадат и реколтите на цели стопанства да бъдат унищожени.

Сред най-пострадалите обикновено са онези фермери, които отглеждат зеле, тъй като някои видове молци или по-скоро техните гъсеници, изразяват сериозни предпочитания към този зеленчук. Въпреки това, най-често любима храна за молците си остават вълната и коприната.

Как попадат у дома молците?

Молците могат да попаднат във вашия дом по най-различни начини. Сред най-популярните е разбира се да влязат летейки през отворения прозорец. Това обаче изобщо не е единствения начин.

Молците могат да нахълтат у вас и чрез хранителни продукти и растения, а също така и при внасяне у дома на дрехи и други текстилни изделия, които вече са нападнати от тях.

Как да действаме превантивно?

За да избегнете появата на молци, има някои много прости неща, които бихте могли да направите. Обърнете внимание когато внасяте у вас дрехи, одеяла, черги и други подобни. Ако по тях има молци, то вие най-вероятно ще ги забележите. Обръщайте внимание и когато внасяте зърнени храни, а също така и някои видове зеленчуци.

Това е още един начин, по който молците попадат у вас. Важно е да бъдете предпазливи с осветлението на вашата тераса или пред къщата ви. Макар че молците избягват пряката слънчева светлина, светлината на електрическата крушка ги привлича.

Кога да вземем мерки?

Ако видите мъртви молци в полилея на вашата лампа, ако видите повредени тъкани по дрехи и платове от естествени материи, а също така и изпражнения от молци, тогава значи е време да напръскате със специален препарат. В търговската мрежа се предлагат доста добри продукти които миришат приятно и не са опасни за здравето ви и за здравето на вашите домашни любимци.

Но не забравяйте, че преди всичко е важно да третирате правилните места, защото дори и да обработите жилището си с качествен препарат против молци, има твърде голяма вероятност те да останат недосегаеми, просто защото сте подминали местата на които те живеят.

В този ред на мисли пръскането ма молци не може да бъде ефикасно ако не поставите акцент на почистването на гардеробите и дрешниците, където те най-много обичат да се крият.

Съвет:

Избягвайте продукти за пръскане против молци, които съдържат твърде силни и опасни съставки. За да направите прочистването от инсекти във вашия дом по разумен и опасен начин най-добре се свържете със специализирана фирма за борба с вредителите.