Как да прогоним котките с домашни техники?

прогонване на коткиВъпреки че в магазините от търговската мрежа вече има куп интересни продукти, които можете да купите и използвате с цел да се справите с безкрайните пакости на котката си като я държите на страна от определени помещения или кътове на вашия дом, трябва да знаете, че има и не малко прекрасни идеи за домашно приготвени препарати, които могат да действат във ваша полза и да предпазят вашите стаи, а също и котката ви когато не сте в състояние да държите всичко под око. Най-хубавото от всичко е, че за това няма да се налага да плащате много, защото всички тези продукти са безкрайно евтини и достъпни.

Ако става дума за котката на съседите или за някоя случайна безпризорна котка, тогава първо трябва да помислим как да подсилим своята защита. Едва ли има нужда да споменаваме колко лесно е за една котка да влезе във вашия двор. Тези създания са безкрайно атлетични, бързи, силни и хитри и трудно можете да намерите преграда, която да ги спре.

Един доста хитър и ефикасен начин е да поставите на двора си телена ограда, която обаче да бъде огъната на вън, в посока от която се очаква котката да дойде. Опитът показва, че в повечето случаи това е напълно достатъчно решение и почти всяка котка би се отказала. Все пак не забравяйте, че котката не иска да влезе в двора ви от инат и за да ви покаже, че е способна да го направи, а защото нещо е събудило нейния интерес там или пък защото е преценила, че това е кратък път към друго място. Ако създадете тази малка трудност, то почти сигурно котките ще потърсят по-лесен път от вашия двор.

Друга техника за прогонване на котки, която е изключително проста, но е в същото време и доста ефективна е да опънете един канап над оградата на височина няколко сантиметра. Това ще попречи на котките да вървят и балансират по оградата ви и ще е поредната трудност, която те ще си опитат да избегнат без много да се замислят върху това.

Ако котката е преминала препятствията и се е озовала в двора ви, тогава отиваме към следващите възможности. Можете да поставите нещо, което помръдва или трепти, например да закачите малко огледалце да виси на конец или да поставите пластмасови бутилки, до някъде напълнени с вода. Всичко това потрепва и прави отблясъци, а това е стресиращо за една котка, която не познава двора ви. Подобно нещо може да я стресне и да я накара много бързо да се отправи към друг двор.

Сред най-ефективните средства от този тип за прогонване на котки е окачването на дискове на конци. Тези дискове можете да прикрепите към клони на дърво или към цветна леха или към телта за простиране. Няма значение къде, стига да е на достатъчно високо за да се забелязва от котката. За котките това е едно от най-плашещите неща, защото дисковете отразяват, проблясват и не спират да се мърдат дори и при най-лекия полъх на вятъра.

Едно нещо, което котки са предпазливи, е, змии (доста разумно!). Така че това би могло да бъде си струва да опитате да поставите някаква фалшива гумени wriggly змии в основата на вашите растения. Някои от тези играчки могат да бъдат дяволски живот като …

Един шегаджийски начин да стреснете котките така, че никога повече да не се върнат в двора е като си купите гумени играчки змии, които да изглеждат възможно най-реалистично. Поставете ги на място в двора край растенията, където котките ще ги видат лесно. Повярвайте, котките в повечето случаи бягат като зайци когато видят подобно нещо. В природата им е да се страхуват от змии, така че понякога дори се създават репеленти против котки, които миришат на змия.

Можете да засадите растения, чиято миризма котките не харесват. На пазара вече се предлагат някои доста красиви и декоративни храсти, които освен, че ще красят двора ви ще отделят ухание, което по някаква причина много дразни котките. Това не означава, че храстите ще ви дразнят с миризмата си, тъкмо напротив – те могат да ухаят много приятно за човека.

В този ред на мисли, съществуват доста миризми, които дразнят котките и ги държат на дистанция. Сред водещите в това отношение са цитрусовите миризми на лимон, киви, мандарина, портокал, но също така и редица други, като например утайка от кафе, лют червен пипер, етерично масло от лавандула, лимонова трева, ментово етерично масло и евкалиптово етерично масло. Всички тези продукти можете да използвате за да обезопасите своя двор от котки и да прогоните дори и най-упоритите котки на дистанция.

Възможно е също така да нямате нищо против котките в двора си, но да искате просто да ги държите на прилична дистанция от определено място на двора, например ако имате хранилка за птици. Тогава можете да използвате трънливи растения и храсти, които да пречат на котката да се добере близо до хранилката, а също така ако хранилката е по-нависоко можете да сложите на стълба ограничител подобен на поставка, който би попречил на котките да се изкатерят до мястото с лекота.

Ако това не е удачно, винаги можете да намажете пръта, на който е монтирана хранилката с вазелин за да бъде повърхността му мазна. Това няма да прогони котките, но ще им попречи да се изкатерят и да посегнат на птиците, защото котките не умеят да се катерят по мазни и хлъзгави повърхности.