Оси – опасни ли са и как да ги прогоним?

осиОсите представляват средни по размер насекоми с дължина между 1 и 2.5 сантиметра. Ако сте ги виждали веднъж, то едва ли ще ви бъде трудно да ги разпознаете отново. Те се отличават лесно по своята жълто-черна раирана украска и докато някои от тях са наистина опасни, то други видове са напълно безвредни.

Осите биват доста мразени поради това, че притежават жило, с което, ако бъдат предизвикани (или ако по някаква причина преценят, че са предизвикани), те могат да ужилят натрапника инжектирайки отрова в тялото му. Който е преживявал това знае колко болезнено може да бъде.

Осите са доста социализирани насекоми. Някои от тях са изключително тясно свързани с градската среда. За тях кофите за боклук се оказват доста атрактивно място за откриване на лесна храна.

Гнездата на осите могат да бъдат видими с просто око или скрити на незабележимо място, а самото гнездо наподобява на хартиено и винаги може да има различни форми.

Опасни ли са осите?

През летните месеци осите са проблем за жителите на много европейски градове. Те често навестяват нашите кухни, въртят се около прозорците и отворените врати, особено ако вътре се приготвя храна.

Ще забележите, че най-голям интерес за осите представлява миризмата на сладки храни, но също така и на храни, които имат по-високо съдържание на протеини.

В такива ситуации, при сблъскване на хора с оси, често се стига до инциденти, при които осите нападат и жилят хората. Рискът е особено голям в случаите, в които човек се опита да прогони насекомото.

Тъй като осите са изключително агресивни, те бързо решават да нападнат и лесно може да се стигне до ужилване. Бедата е там, че много често поради лошия си нрав осите нападат дори и без да бъдат провокирани с каквото и да било.

Всяка година в Европа хиляди хора биват ужилвани от оси. В някои случаи е възможно да се стигне и до алергични реакции. Тогава незабавно трябва да се търси медицинска помощ, защото алергичните реакции от ужилвания от насекоми могат да бъдат потенциално смъртоносни.

За разлика от пчелите, осите могат да ви ужилят многократно. Това ги прави дори още по-опасни.

Какви са симптомите на алергична реакция?

Ако след ужилване почувствате замаяност, недостиг на въздух и отичане, незабавно потърсете медицинска помощ. Възможно е да става дума за алергична реакция.

Как да се отървем от осите?

Макар че понякога са агресивни, осите могат да бъдат и много полезни създания. За да избегнете инциденти оставайте винаги спокойни в присъствието на оса. Не правете резки движения, не ръкомахайте, просто останете спокойни и изчакайте да отлети. За да нямате проблеми с оси, винаги дръжте под контрол ситуацията във вашия двор, по-специално през лятото. По-лесно ще се справите с малко гнездо на оси в края на пролетта, отколкото с голямо и пълно с оси гнездо в разгара на лятото.

 

Как да ги прогоним?

Един от начините да прогоните осите е като поставите капани за оси във вашия двор. Такива се предлагат в много специализирани магазини с градински принадлежности. За примамка винаги може да послужи малко храна. За да избегнете залавяне на пчели не използвайте сладки храни, а поставете нещо протеиново, например парче месо или малко кучешка храна.

Помислете за гнездата на осите, ако разбира се има такива някъде из двора ви или по стените на вашата къща. Добре е, ако не представляват опасност непосредствено в момента, да оставите премахването на гнездото за ноември или декември, защото тогава най-вероятно вече ще е изоставено и така рискът за вас ще е по-малък.

Ако гнездото трябва да бъде премахнато в разгара на летния сезон, то задължително бъдете изключително предпазливи и най-добре потърсете помощ от професионална фирма за унищожаване на инсекти. Имайте предвид, че има риск да бъдете нападнати от голяма група насекоми, което би могло да бъде опасно за живота. Ако ще правите това сами задължително изберете най-малко активния момент от деня за осите, след което покрийте цялото си тяло и не оставяйте незащитени места. Това може да бъде направено късно през нощта, когато осите спят.

Пръскане….

Пръскането с инсектицид винаги е ефективен метод, независимо дали го правите сами или търсите помощ от професионалист. Ако ще третирате против оси сами, то най-добре напръскайте гнездото нощта, защото тогава осите са по-малко активни. Не използвайте светлина, с която да осветявате гнездото, защото това ще им сигнализира, че нещо се случва и ще ги направи много агресивни. Дори и през нощта, не забравяйте защитното облекло и ръкавици.