Капани за оси – най-доброто средство срещу този вредител

капан за осиЖилещите насекоми, конкретно осите и стършелите са истинска напаст през лятото, особено за обитателите на къщи с дворове, в които има цветни градини, овощни дървета и лозя. Осите и стършелите бива привлечени към сладкия аромат на плодовете и по този начин се превръщат в реална опасност за хората и животните намиращи се наблизо.

Ужилването на осите и особено на стършелите е не само много болезнено, но често е свързано и с много сериозни реакции на организма. Не само хората с висока чувствителност към ужилване, но и всички останали могат да пострадат сериозно в такава ситуация. Проблемът се задълбочава значително, когато осите започнат да гнездят близо до хората, като най-често това са покривите и подпокривните пространства на къщи и стопански постройки.

Как да се спасим от оси и стършели?

В търговската мрежа и специализираните магазини се предлагат различни видове препарати за борба с осите, но истината е, че в повечето случаи тяхната употреба е невъзможна. Химичните средства срещу осите не могат да се използват на определени места, а често самото нанасяне на препаратите създава сериозен риск, особено ако се третира гнездото на осите.

Най-доброто средство за борба с оси и стършели са капаните. Те са нетоксични и могат да се използват безпроблемно навсякъде, включително в жилища и търговски обекти. Огромно предимство на капаните е, че с тяхна помощ вредните жилещи насекоми се елиминират без да се доближават. Безопасността на този метод е и негов основен плюс.

Ако се притеснявате, че с употребата на един такъв капан ще навредите и на полезните насекоми – пчелите, то можете да бъдете напълно спокойни, че това няма да се случи. Всеки капан съдържа активно вещество, което се допълва или подменя периодично. Веществото, което прави капана ефективен е вид атрактант, който привлича единствено пчели и стършели, оставайки непривлекателно за пчелите.

Дълготрайно действие на капаните

Макар че посочихме не малко плюсове на ефективните капани за оси, суперлативите по техен адрес съвсем не се изчерпват с казаното до момента. Огромно тяхно предимство е дълготрайното действие на примамката, като в повечето случаи една опаковка е напълно достатъчна за целия активен сезон, а това означава, че от началото на лятото до края на есента ще имате сигурна защита срещу този опасен натрапник.

Друго преимущество на това механично средство е възможността да го поставите на тавана или под покрива и по най-лесния и безопасен начин да се отървете от осите и стършелите, които са се заселили и създали свои гнезда там. Бъдете убедени, че дори при голяма заселеност, капаните за оси действат безотказно.

Почистването на капана от мъртви екземпляри е единственото усилие, което ще трябва да положите, използвайки това средство, а също и доливането на вода към атрактивната примамка. Това дава възможност този метод да се прилага с пълен успех на места, които не обитаваме постоянно, като вили, бунгала и земеделски стопанства.