Дървеници – защо ги мразим и как да ги прогоним?

Дървеници Дървениците са малки инсекти, които обитават домовете на много хора. Обикновено се крият в мебелите, в текстилните тъкани, по завеси и килими. Отдават особено предпочитание към по-прашни и занемарени помещения, в които пердета, килими и губери се перат рядко.

Защо дървениците са толкова трудни за унищожаване?

Дървениците са сред вредителите, от които е най-трудно да се избавим. Да, има много други вредители, които са в пъти по-опасни, но при дървениците е впечатляваща упоритостта която те проявяват при всеки опит да прочистим своя дом и да ги премахнем окончателно. Това се дължи основно на две причини.

– Устойчивост

Дървениците са изключително устойчиви и на практика трудно се поддават на повечето препарати, които ще откриете в търговската мрежа. Разбира се, както всяко друго насекомо и те могат да бъдат отровени, но имат силен организъм, който трудно се влияе от различните препарати. В това отношение дървениците са достоен конкурент на хлебарките.

– Местообитание
Втората особеност на дървениците, която ги прави много трудни за унищожаване е тяхното местообитание. Характерна особеност е, че те се крият на дълбоко в мебелите у дома. Това прави повечето препарати безсилни пред дървениците, просто защото не могат да достигнат до тях. Дървениците се крият дълбоко в гарнитури, матраци и друга мебел, където отровата за инсекти няма достъп.

Защо са толкова омразни?

Дървениците не се свързват с опасни заболявания, каквито често разпространяват хлебарките, кърлежите или бълхите например. Въпреки това, те пият кръв, което ги прави изключително мразени. Обикновено това се случва нощем когато човек спи. Дървениците, които обичат да се спотайват във вътрешността на легла и холни гарнитури, изпълзяват тихомълком от убежищата си, след което лесно се докопват до спящите хора.

При ухапването те отделят съставки, които действа обезболяващо, защото не желаят да събуждат жертвата си. Нахранват се и се скриват. На следващия ден човек често не може да си обясни какви са тези зачервени бобове по кожата, които в последствие започват силно да сърбят, а от там и да карат човек да ги разчесва понякога до кръв. Много често нахапванията са многобройни и следват в поредица по няколко едно след друго.

Какви мерки можем да предприемем за да надделеем по-лесно?

На първо място, можете да потърсите съдействието на някоя фирма, чиято основна дейност е свързана с борбата с инсектите. Професионалистите със сигурност ще се справят по-добре от вас, защото техните средства са далеч по-ефективни и в допълнение за тях няма да е трудно да открият къде се крият кръвопиещите насекоми.

Поддържайте отлична хигиена във вашия дом. Това може и да не премахне дървениците, но ще направи обстановката по-малко уютна за тях. Това, което може да унищожи дървениците, несъмнено е прането на дрехи, завеси, одеала и други с гореща вода. Високата температура ще види сметката на дървениците и проблемите с тях няма да са толкова тежки.

Ако решите да третирате своя дом без помощта на фирма за дезинсекция, тогава има две важни неща, които да запомните. Винаги обръщайте специално внимание на областта около леглото и местата, на които си почивате. Там е най-вероятно да има дървеници. Не пропускайте да надигнете матрака и да огледате внимателно зад него и под него.