Хлебарки – какво ги привлича и как да ги прогоним?

хлебаркиМакар че живеят в близост до нас и в домовете ни през цялата година, Хлебарките обикновено се появяват пред очите ни през топлите месеци от годината. Обикновено в периода от октомври до март те са много голяма рядкост, защото имат навика да се крият на отдалечени и дълбоки места в канализацията, като причината за това е техният опит да избегнат студа и ниските температури.

Друга възможност пред хлебарките е да потърсят убежище някъде из дома ви, като например в близост до работещи електрически уреди. Това може да бъде телевизор, хладилник, фурна, микровълнова печка, като това далеч не изчерпва всички желани от тях убежища.

Бедата при хлебарките е, че те се размножават изключително бързо и веднъж попаднали във вашия дом, за вас ще бъде много трудно да се избавите от тях без да потърсите помощ от някоя ефективна фирма за дезинсекция.

Обикновено средствата предлагани в търговската мрежа помагат в някаква степен, но само частично, защото тези продукти не са толкова силни, а и вие едва ли знаете точно как да ги приложите.

Какво привлича хлебарките у дома?

Обикновено хлебарките започват да изпълзяват от каналите през последните дни на месец март, като проблемът достига връхната си точка около месец май, като причината за това е много проста. Хлебарките обичат топлото, но не твърде горещо време и се чувстват най-комфортно при температури между 20 и 25 градуса.

Освен температурата на въздуха, друг важен фактор е хигиената на дома. Ако оставяте след себе си хранителни остатъци, ако не почиствате старателно в кухнята, ако остават остатъци от храна в мивката след като сте измили съдовете и други подобни, от ваша страна това е официална покана към тези гнусни инсекти.

Другият начин, по-който може да се направи връзка между хлебарките и хигиената у дома е това, че обикновено те намират повече убежища и места за прикритие в разхвърлени домове, в които има произволно оставени дрехи, обувки, мебели, одеяла и много други подобни.

Въпреки това, не е необходимо жилището ви да бъде мръсно или да цари безпорядък за да се сблъскате с този проблем. Понякога нашествие от хлебарки се случва и в най-спретнатите и чисти домове.

Причината е, че тези насекоми могат изключително скоростно да преминат от едно жилище в друго в рамките на една сграда, а защо не и в съседна такава.

Опасни ли са?

Хлебарките не само са опасни, но те са една от най-големите заплахи за здравето на хората. Преминавайки през канализацията, хлебарките влизат в пряк контакт с трупове на плъхове, човешки фекалии, битови нечистотии и какво ли още не. По този начин те лесно могат да разпространят десетки опасни заразни заболявания.

От контакта с фекалии от заразен с дадена болест човек до вашите чисти чинии на сушилнята в кухнята могат да изминат броени минути.

Сред рисковете, които хлебарките носят е опасността от пренасяне на салмонела, хепатит и дизентерия, но също така и на много други причинители на заболявания.

Как да ги прогоним?

На първо място, потърсете професионална помощ, защото специалистите в областта разполагат със силни и ефикасни средства за борба с хлебарките. Плюс това, техните методи на работа предвиждат не само унищожаването на съществуващите у вас хлебарки но и на техните яйца след като се излюпят. Важна предпазна мярка е поставянето на мрежи върху прозорците тъй като много често хлебарките влизат през топлите месеци от годината от отворения прозорец.

Също така, погрижете се за каналите в банята, тоалетната и кухнята. Не оставяйте възможност да излизат от там и винаги ги запушвайте през нощта.

Не забравяйте също така да уплътните всички врати за да не могат тези гадини да влязат от към стълбището и асансьора.

Винаги прибирайте хранителните продукти в хладилника, защото така ще намалите риска от поява на хлебарки у вас.