Мравки – какво ги привлича и как да се справим с тях

Мравки Какво привлича мравките у дома?

Появата на мравки у дома не е изненадваща, дори и ако живеете във висок етаж на жилищна сграда. Мравките следват химически сигнали, така че веднъж преминали по даден маршрут, те могат да достигнат до вашето жилище дори и ако живеете на десетия етаж. Разбира се, много по-често имат този проблем хората, които живеят на ниските етажи или в къщи с дворове и градини.

Обикновено за да се появят във вашето жилище мравки, то нещо най-вероятно ги е привлякло там. Това в повечето случаи е оставена на открито храна, като например сладки плодове, сладкиши, сокове, конфитюри, та дори и прясно изпечено месо от скарата. В повечето случаи обаче, именно захарта е тази, която им действа като магнит и ги кара да изминат огромни разстояния.

Не е задължително обаче, да привлечете мравките у вас с храна. Можете да ги вкарате там дори и без изобщо да предполагате. Понякога те могат да достигнат до дома ви по съвсем елементарен път, като например с плодовете, които сте закупили от сергия на пазара.

Друг начин, по който можете да завъдите мравки у дома е чрез внасянето в къщи на дърва за камината, дървени предмети, а в някои случаи дори и с паркет и други дървени мебели.

Опасни ли са мравките?

На теория, мравките могат да бъдат опасни, защото могат да внесат различни бактерии и причинители на зарази от улицата. На практика обаче, няма доказателства мравки да са причинили заразни заболявания при хора или домашни любимци. По тази причина мравките не се считат за особено опасни, макар че могат да бъдат изключително досадни и да ви причинят редица главоболия у дома. Те могат да се появят върху не добре запечатана храна, върху оставени на открито хранителни продукти, а също така и в шкафове, в които съхраняваме захар бисквити и други подобни.

 

Как да прогоним мравките?

Има много начини, по които можем да прогоним мравките от нашия дом. Разбира се, най-добрият начин винаги е бил и си остава да потърсим професионална помощ от специализирана фирма за борба с вредителите, защото именно те имат опита и средствата, с които да ни помогнат да решим този проблем. И все пак винаги можем да си помогнем и сами, макар че резултатите едва ли ще бъдат чак толкова задоволителни. Но ето какво може да се направи:
Брашно…
Разпръснете малко брашно там, от където мравките влизат в дома ви. Попаднали на брашното, те няма да го пресекат.

Лимон…

Обелете един лимон и изцедете сока му. Напръскайте малко на мястото, през което мравките влизат у вас. Те ясно ще разберат вашето съобщение, че не са добре дошли.

Черен пипер…
Запътили се към вашата кухня, мравките обикновено търсят захар, сладкиши, плодове и други съдържащи захар продукти. Вместо това, поставете малко черен пипер на мястото, през което те влизат във вашия дом и бъдете сигурни, че това няма да им хареса.

Сол…
Подобно на много други подправки, солта действа отблъскващо на мравките. Вижте от къде влизат в дома ви и направете една своеобразна бариера от сол. Те няма да я пресекат.

Оцет…
Смесете в пулверизатор равни количества оцет и вода. Със сместа напръскайте местата, на които сте видели мравки. Оцетът действа изключително отблъскващо на тези насекоми.