Какво привлича хлебарките у дома?

хлебарка у домаПредставете си как влизате в кухнята за чаша мляко и светвате лампата. Внезапно виждате как няколко изплашени хлебарки тичат в различни посоки, опитвайки се да се скрият от погледа ви. Докато се опитвате да настъпите тези по земята, които са пред очите ви, вие на практика не забелязвате онези, които бързо са се скрили в купата с плодове на кухненската маса. И така, на следващия ден когато вземете една вкусна свежа ябълка и отхапете парче от нея вие поглъщате куп отвратителни бактерии, останали след снощното нашествие на хлебарките.

Интернет е засипан с информация за това какво привлича хлебарките и кое е най-доброто решение за да се справим окончателно с този проблем. Истината обаче е, че често информацията се разминава, защото различни специалисти дават различни предположения.

За да намерите решение на проблема, трябва да вникнете в дълбочина и да помислите за неща от типа на това какво привлича хлебарките, защото е факт, че дори и на улицата също да има хлебарки, никъде няма да видите такова струпване, каквото може да се наблюдава в една обикновена кухня.

Дори и да разполагате с най-добрите препарати и да унищожите всички хлебарки у дома си, те скоро пак ще се завърнат по-силни от всякога. Ето защо е важно да открием какво ги привлича и да решим този проблем, а едва след това да харчим пари за скъпи продукти за пръскане и за услугите на професионалистите по дезинсекция.

Какво привлича хлебарките?

Ако в дома ви се настани една хлебарка и открие храна, то скоро няма да закъснеят други, които ще последват нейния пример. Те ще се настанят и размножат с главозамайваща скорост, така че е добре да се знае кое ги привлича и да се вземат мерки предварително. Като магнит за хлебарките действа миризмата на храна. Независимо дали става дума за миризмата на храна, която в момента приготвяте за ядене или за онази храна, която вече не искате и сте изхвърлили в боклука, за хлебарките това е истинско угощение. Те не се интересуват от това, че храната е мръсна, че е вмирисана, че сроковете на годност са изтекли, че не става за ядене. За тях това е истинско пиршество.

Какво да направим тогава?

Когато приключите с храната трябва да се научите да разчиствате старателно след себе си. Не оставяйте трохи и остатъци за дълго време на масата на кухнята или на кухненския плот. Покрийте храната, която не сте изяли и я поставете в хладилника, където и е мястото. Ако оставите храна на открито, особено при топло време, тя започва бързо да се разваля, което отделя силна миризма. Това изключително силно привлича вниманието на хлебарките.

Обърнете внимание на боклука…

Винаги дръжте кошчето за боклук покрито. Това е критично важно, защото там хранителните отпадъци започват да отделят силна миризма и това силно започва та привлича хлебарките. Измивайте го старателно с топла вода и сапун поне веднъж в седмицата. Винаги изчиствайте пода вечер преди лягане.

Водата също ги привлича…

Освен храна, хлебарките търсят вода и обичат влажни места. Само няколко капки са достатъчни за тях. Това означава, че всички места, на които капе вода и има влага действат като магнит за тези гнусни твари. Чиста или мръсна, за тях водата е еднаква и те не правят разлика. Капещата от канализацията вода за вас може и да е гнусна, но за хлебарките е чиста като бутилирана вода от магазина.

Ето защо, задължително проверете за течове под кухненската мивка, под мивката в банята или ваната. Поправете течовете ако има такива. Проверявайте тези места регулярно и отстранявайте повредите. Ако имате куче или котка, изхвърляйте водата им за през нощта и им я сипвайте отново през нощта.

Подслон…

Последното от което се нуждаят хлебарките е подслон. Те могат да го намерят навсякъде във вашата къща, стига да е безопасно и да е далеч от очите ви. Има много места на които не можете да достигнете и точно те привличат хлебарките най-много. За да решите този проблем е важно да поддържате своята къща подредена и чиста. Колкото по-малко натрупани вещи има из жилището ви толкова по-малко места ще има, на които хлебарките ще могат да се скрият. Това се отнася най-вече за кухнята, защото хлебарките усещат къде има храна. Инстинктивно ги привличат шкафовете за храна и хладилника.

Накратко…

Това което привлича хлебарките е храна, вода и подслон, а онова което ги кара да дойдат първоначално във вашия дом е миризмата. Дори и ако у вас се появи хлебарка, но тя не намери вода, храна и подслон, малката твар скоро ще се махне в търсене на по-добро място.