Как да прогоним котки без да им навредим?

улични коткиНека преди всичко да започнем с това защо някой би желал да прогони котки от собствения си двор. Може би ще кажете, че това е безумие, защото тези животни са толкова мили и симпатични. До известна степен сте прави, но нека не забравяме, че котките пренасят куп вредители, с които след това може да се наложи да се справим. Ето защо е добре да разполагаме с информация и средства, които евентуално при нужда да ни помогнат да прогоним случайните котки от имота си. А ето и няколко причини, които ще ни накарат да се замислим дали не е разумно да го направим.

Котките пренасят бълхи…

Може и да звучи като глупаво оправдание, но е факт. Бездомните котки или онези, които по една или друга причина скитат по улицата по цял ден обикновено разпространяват бълхи. Въпросните бълхи лесно ще се пренесат във вашия двор, а от там и по домашните ви любимци ако някоя случайна котка реши да прекара следобеда в безгрижна дрямка пред вашата врата.

Котките пренасят кърлежи…

Друга причина, която може да ви накара да поискате да държите безпризорните котки далеч от своя двор е това, че те разпространяват кърлежи. Това може и да ви се струва шега работа, но е нещо сериозно. Често кърлежи се закачат върху някоя бездомна котка или куче. След това попадат в двора ви, където се скриват, а след време, когато отново огладнеят, те ще се окажат гладни за кръв в собствения ви двор. Това е лошо, дори и ако старателно обработвате терена против кърлежи.

Котките могат да пренесат тения и глисти…

Безпризорните котки, макар и да ни разтапят от умиление с гальовното си поведение и нежно мъркане, понякога се оказват преносители на опасни паразити като тения и глисти, които са наистина много опасни. Това е още една добра причина да помислите как да предпазите своята собственост от зарази.

Котките правят куп бели…

Котките понякога са доста игриви и това не е тайна за никой. Те умеят да превърнат в забавление всеки предмет, до който се докопат, стига разбира се да са в подходящото за това настроение. Висящите на телта в двора джинси могат лесно да привлекат вниманието на някоя игрива писана с поклащащото се на лекия ветрец движение, което може да се окаже началото на куп поразии.

Но как да прогоним котките без да им навредим?

Котките могат да бъдат прогонени от нашата собственост доста ефикасно без изобщо да им навредим и без да ги стресираме по какъвто и да било начин. Напоследък в търговската мрежа се предлагат репеленти за котки, които по безопасен и безвреден начин държат тези животни на разстояние от двора и къщата ви. Хубавото е това, че животното няма да преживее уплаха или да се нарани, а просто само и по собствена воля ще се откаже от това да влиза в двора ви, защото ще го отблъсне миризмата и съставките в съответния репелент.

Подобна услуга вече предлагат и фирмите за борба с вредителите, които вече включват в репертоара си от услуги и пръскане против котки. Тук искаме да уточним, че отново става дума за използване на репеленти, които ще държат животното на далеч, но без да му причиняват каквато и да е уплаха, стрес или неудобство.

Ако пък си падате по домашно изработените хитрости, тогава е добре да знаете, че съществуват и рецепти за домашно приготвяне на репелент, който да държи котките на безопасна дистанция от двора ви. Такива репеленти можете да си направите и у дома, като например смесите етерични масла от лавандула, канела и други подобни с вода и напръскате с пулверизатор обилно краищата на двора, това ще държи котките доста далеч от вашата собственост.

Тъй като те имат силно обоняние, едва ли ще посмеят да преминат бариерата от вашия домашно приготвен репелент. В някои от професионалните продукти се използват пък екстракти от котешка урина, които ясно предупреждават, че тази територия принадлежи на друга котка и това ще възпре опитите на някоя безпризорна котка да влезе в двора ви.

Колко време действат тези репеленти?

Недостатъкът е, че повечето от тези репеленти са ефикасни до първия по-обилен дъжд, когато всичко напръскано се отмива и процедурата трябва да се повтори. За сметка на това, резултатите са много добри и със сигурност ще останете доволни и ще прогоните неканените котки.

Могат ли репеленти против котки да се използват у дома?

Някои от репелентите (но не всички!) могат да се използват и в домашни условия. Причината поради която някои хора правят това и у дома е, че по този начин искат да задържат котката далеч от нещо, което не желаят тя да доближава или пък от нещо, което би могло да застраши нейното здраве. Често срещан пример е коледната елха, която често предизвиква нездравословен интерес в котките и ги кара да правят куп пакости.