Полезни функции на мишката

Компютърна мишка

Замисляли ли сте се, колко полезни функции има мишката на един компютър? Ще ви представим пет неща, за които може би не сте чували или рядко използвате, но биха улеснили работата ви с Windows приложения.

Отваряне на нови подпрозорци в Internet Explorer

Ако мишката ви има три бутона, можете да използвате средния за отваряне на нови табове в браузъра. Всичко, което трябва да направите е да поставите показалеца на мишката върху линка и след това натиснете надолу средния бутон на мишката ( колелцето на мишката ) .
Средният бутон може да се използва не само за скролване нагоре и надолу, но може да влезе в употреба и като отделен бутон. Натискайки го, докато курсорът е върху някакъв линк, ще се отвори нов подпрозорец. Това не много по-бързо от клик с десен бутон и избиране на съответната команда. Друга опция е да натиснете бутоните ctrl и tab, за превключване между отделните подпрозорци.

Може да откриете скрити менюта в контекстните менюта на Windows

При клик с десния бутон на мишката върху някои иконки в Microsoft Windows излиза контекстно меню. При задържане на бутона shift при някои от тях се появява още по-голямо меню. Това може да бъде полезно при по-напреднали потребители на тази операционна система.

Можете да изберете колони от текст при някои приложения на Windows

На някои програми можете да изберете текст на вертикално ниво, не само на хоризонтално. Това става с задържане на бутона alt и след това провлачване на мишката през текста, който искате да маркирате. Тази функция е полезна при работа с Word и други текстови редактори на Windows. Ако обичате програмирането, ще ви се стори доста полезно при работа с приложението  Notepad++.

Можете да провлачвате и пускате елементи в някои менюта

Когато кликнете с десния бутон върху най-долната част лентата на задачите (таскбара), контекстното меню се появява. В много случаи , докато се отвори менюто можете да вземете някои икони и да ги добавяте в там. Например , ако щракнете с десния бутон върху иконата на папката в долния ляв ъгъл на лентата на задачите (до старт менюто ), ще видите списък на файловете, използвани за последно.

Понякога можете да изберете пасажи от текст

Ако искате да изберете една голяма част от текст, можете да задържите бутона CTRL и маркирайте част от текста , като същевременно избягваше маркирането  на други пасажи. Това е добра алтернатива на хоризонталното маркиране, което не ви позволява да пропускате част от текста.