Клавиатури и мишки

Клавиатури и мишки

Когато си купувате компютър, за да може да работите на него, ще са Ви необходими също монитор, мишка и клавиатура. Обект на тази тема обаче, са мишките и клавиатурите. Ще разгледаме какви видове има, както и как да избираме подходящите за нас.

Много хора, сигурно ще се зачудят, какво толкова има да се избира на една мишка или пък клавиатура. Но колкото и странно да прозвучи, има някои неща, за които трябва да внимаваме, когато си купуваме такива устройства. Може би, да внимаваме не е точният израз – по-скоро, да се съобразим с някои неща, за да може мишката и/или клавиатурата, да са ни удобни, когато работим на компютъра.

Клавиатури. Когато си търсим клавиатура, ще видим, че има различни видове – мултимедийни, обикновени, малки (без цифровия блок в десния край), отделно само цифров блок, и т.н. Освен по вид, клавиатурите могат да бъдат и с азбука на различни езици. Най-често срещани у нас, са клавиатурите с английски и български език. Размерите, външния вид и цвета на клавиатурата, също могат да са различни. Когато си избирате клавиатура, ако работата Ви е свързана с много писане на нея, трябва тя да бъде с подходящ размер, бутоните да са достатъчно изпъкнали, на подходящо разстояние един от друг, за да може да Ви е по-удобно, когато работите. Може да помолите консултанта в магазина, да Ви позволи да пробвате, дали избраната клавиатура ще Ви е удобна.

Мишки. Мишките също са различни видове – безжични, оптични, с различен размер, с два или три бутона, с или без скрол и т.н. И макар, че размерът на мишката не е от кой знае какво значение, все пак би било добре, ако той е съобразен с големината на ръката Ви – да не е твърде голяма, или пък много малка.

Клавиатурите и мишките се избират по техния външен вид, функционалности, и размери. Важно е да Ви е удобно да работите, и да Ви харесва как изглеждат тези компоненти от компютърната система.