Избор на клавиатура

За разлика от мишката, чиито вид не е от съществено значение, клавиатурата за компютър е много важна. Особено, ако работата Ви е свързана с много писане на нея. Мишката например, дори и да не е с най-подходящия за вас размер, пак ще Ви свърши работа. Ако обаче клавиатурата Ви е твърде малка, бутоните са много близо един до друг, то вероятно ще изпитвате затруднения при писане. Затова, сега ще видим как да си избираме клавиатура, на която да работим спокойно и безпроблемно.

Ако при работата си, освен писане на много букви, използвате и числа, и сте свикнали да работите на цифровия блок вдясно на клавиатурата, когато си купувате нова такава, гледайте задължително да има такъв (цифров блок). Също така, ако Ви е по-лесно да изпълнявате определени команди с клавиши, вместо с мишката, вземете си мултимедийна клавиатура. На нея, вместо да използвате клавишната комбинация Ctrl + C за да копирате нещо, ще има бутон Copy, с натискането на който, ще копирате всичко маркирано. Мултимедийните клавиатури разполагат с много такива функционални бутони, чрез които ще извършвате определени операции по-бързо и лесно.

Хубаво е също така, бутоните на клавиатурата да са достатъчно изпъкнали, за да Ви е по-лесно при писане. Разстоянието между отделните клавиши, също трябва да е достатъчно – в противен случай, вероятно ще допускате много грешки при писане.

Друго нещо, което е от съществено значение е големината на клавиатурата като цяло – ако тя е много малка, няма да Ви е комфортно да пишете, също и, ако е твърде голяма. Освен това, вижте с какъв накрайник е кабела на избраната клавиатура. Всички компютри имат стандартен вход за клавиатура, но тъй като има хора, които включват клавиатури и към лаптоп, на пазара има много модели с USB. Независимо от накрайника, може да включите клавиатурата към всеки компютър, но ако е USB, а всички такива портове са Ви нужни за други устройства, по-добре си вземете клавиатура със стандартен накрайник.