Компютри и компоненти

почистване на компютри

Макар и тенденцията ясно да показва, че лаптопите изместват компютрите, щом на пазара все още се предлагат компютри, значи има хора, които ги търсят и използват. Компютрите са по-удобни за работа, за това и повечето собственици на фирми, купуват за офисите на своите служители именно компютри. И ако компютърът или мониторът, когато са повредени, подлежат на ремонт, то компоненти като клавиатура и мишка, трябва да се подменят с нови. За това пък, и цените на тези аксесоари не са много високи.

Компютрите се нуждаят от периодична профилактика, за да не създават проблеми по време на работа. Тази профилактика се състои в почистването им  от прах и друга мръсотия (вътрешно и външно), почистване от вируси и ненужни временни файлове, неизползваеми програми и т.н. Компютърната профилактика се извършва от специализирани и оторизирани фирми.

Клавиатурата, мишката и монитора на компютъра, също трябва да се почистват периодично, но за разлика от почистването на компютъра, тук може да се справите и сами. Клавиатурата например, може да почистите с влажна кърпичка (клавишите и корпуса), и клечка за уши (също навлажнена), с която да почистите разстоянието между бутоните. Ако мислите, че вътре в самата клавиатура са влезнали някакви частици (трохи, пепел от цигари и т.н.), обърнете я на обратно, и леко я потупайте отзад.

Почистването на мишката също е лесно – забършете я от двете страни, и обърнете внимание на крачетата й (по тях често се събират различни нечистотии). Почистването на крачетата вероятно няма да стане само с влажна кърпа, но може да използвате някаква пластмасова шпатула, ноктите си, или друг подходящ предмет, който Ви е под ръка.

Мониторът се почиства с мокра кърпичка. В магазините се предлагат такива, които са предназначени точно за почистване на дисплеи и техника. Вземете такива, и почистването на монитора няма да е проблем. Дано сме Ви били полезни, и да сме Ви помогнали да поддържате, и да удължите живота на Вашия компютър.