Мишки в къщи – сигнали, рискове и възможни решения

Мишки Наличието на обикновена домашна мишка в къщи носи рискове за здравето. Макар че това миниатюрно създание изглежда беззащитно и безопасно, то пренася опасни вируси и бактерии, които могат да доведат до сериозни заболявания. Ако мишката е преносител на заразно заболяване (а това често е факт), тя може да разнесе заразата с урината и изпражненията си из целия ви дом. Така несъзнателно ще попаднете на замърсени повърхности и можете да се заразите с различни заболявания, сред които Lymphocytic Choriomeningitis. Заразяването с това заболяване би могло потенциално да увреди мозъка.

Къде има по-голям риск от мишки?

Мишките обикновено са проблем за хората, които живеят в къщи, защото там животните има къде да се скрият. В апартаментите също не е изключено да се появи подобно създание, но най-често това не се случва. Ако в къщата имате хангар, гараж, тавански стаи, изба или маза, то това е идеалното място за наличие на мишки.

Кога има най-голям риск да влезе мишка у дома?

Рисковете да влезе мишка във вашата къща са най-големи през студените зимни дни. Тогава животните търсят убежище за да оцелеят и вероятността да се опитат да намерят пролука към топлия ви дом нараства значително. През летните месеци също се случва мишки да влязат вътре през отворените врати и прозорци, но все пак зимата е сезонът, в който животните имат това за цел за да си спасят живота от зимния студ.

Какви са сигналите, че вкъщи има мишки?

Тъй като мишките са дребни и доста потайни създания, те лесно могат да останат незабелязани за дълго време. Тяхната пословична плашливост и безпогрешна интуиция ще им позволят да избягват всеки възможен контакт с вас. А ако къщата ви е голяма, тогава става още по-трудно за вас да засечете наличието на мишки вкъщи.

Обикновено повечето хора забелязват пораженията по храната и мебелите. Мишките имат малки и изключително остри зъбки, с които гризат всичко, до което се доберат. Това може да е холната гарнитура или дървените крака на масата в кухнята, а защо не и кабелите на техниката, с която разполагате.

Понякога наличието на мишки се усеща и по звука. Ако се случи животните да се доберат до спалнята ви или ако започнат твърде много да шават в таванско помещение над стаята, в която спите, вие ще усетите най-вероятно леко шумолене и по това ще усетите, че си имате компания.

Не на последно място, мишлетата оставят и други следи след себе си. Тук става дума именно за техните изпражнения. Те оставят наоколо специфична миризма. Освен това са видими за около, защото макар и едва няколко милиметра в диаметър, те има ясно забележима форма и тъмен цвят, правейки повърхностите да изглеждат много замърсени.

Къде обичат да се крият мишките у вас?

Местата на които мишките живеят обикновено са тъмни, тесни и комфортни, а освен това са и доста недостъпни. Първото място, на което да разгледате за мишки е таванското омещение, особено ако там има купчини с вехтории и стари мебели. На такива закътани места мишките си правят малки гнезда, на които обикновено живеят заедно няколко мишки на едно място.

Възможно ли е наличието на котка да изплаши мишките у дома?

Абсолютно да. Котките са един от най-големите хищници в природата, а наличието на мишле в къщи няма да остане незабелязано за силно развитите и ловни инстинкти. Най-малкото, мишлетата издават шумове, които котката едва ли ще пропусне предвид това, че слуха ѝ е 16 пъти по-развит от човешкия.

Освен това, мишлетата са и достатъчно малки за да прояви котката към тях интерес и да иска да ги докопа. Ето защо ако в къщата ви се появи мишка, котката бързо ще стане неспокойна и развълнувана от събуждащите се в нея ловни инстинкти.

Решението:
Обикновено всеки ще ви посъветва да прогоните мишките от своя дом колкото се може по-бързо с помощта на професионална фирма. Все повече са добрите специалисти по дератизация, така че просто трябва да се свържете с някоя фирма. Тази услуга не е скъпа, а резултатите са доста добри.

Други начини са ако използвате капани за мишки или ако напръскате с отрова за мишки. Ако правите това обърнете внимание на домашните си любимци и попитайте ветеринарния лекар колко време ще трябва да останат те на безопасно разстояние. Има и други методи за борба с мишките, които могат да ги прогонят доста далеч. Един от тях е с помощта на етерично масло от мента, което мишките ужасно ненавиждат.