Решения за терасата

Решения за терасата

Терасата е много ценно допълнение към всяко жилище. Тя влиза в цената на всеки имот,  а ако е с южно изложение става дори по-ценна. Една голяма открита тераса може да послужи за посрещане на гости в топлите летни вечери, особено ако разкрива една прекрасна гледка.
В това отношение са по-облагодетелствани извън градските къщи, където условията за строителство позволяват голям брой тераси. Те практически могат да се изградят на всеки етаж от къщата, което да позволи всяко едно помещение да има изход към такава.

В жилищните блокове, за жалост терасите не могат да предложат голяма площ, особено в по-старото строителство. Много често липсата на достатъчна площ за живеене води до решението една тераса да се затвори и да се ползва за кухненски бокс ако е свързана с трапезарията, както и за детски кът или сервизно помещение.

Терасите и конкретно откритите тераси не са лесни за поддържане. През зимните и дъждовни месеци в тях се задържа влага, която понякога съсипва мазилката или подовото покритие. Затова е много важно да се подсигури добър наклон и улей за отичане на водата, а ако терасата е на последен етаж тя може да бъде покрита с тента или по-масивна покривна конструкция.

Интериорът на една тераса е от голямо значение, особено ако я ползвате, за отдих, чаша сутрешно кафе или дори вечерно питие в компания. Чудесна идея за оборудването на един такъв външен кът са многото зеленина, най-вече ако става дума за сив градски пейзаж и масички столове или пейки от ратан, които могат да издържат на външни условия.