Хидроизолация на тераса при ограничен бюджет

Възможно ли е евтиното наистина да се окаже евтино?

При ограничен бюджет е изключително трудно да се поддържа, която и да е част от дома, тъй като всеки ремонт и поддръжка са свързани с немалък разход. По закона на лошия късмет, обаче именно тогава се появяват най-сериозните повреди и аварии, чието отстраняване не търпи никакво отлагане.

Много често се случва открита тераса, която не е усвоена, като вътрешно жилищно помещение да се сдобие с пукнатини в мазилката или бетонната конструкция, които да доведат до просмукването на вода по цялата повърхност на терасата при по-силни дъждове. Това налага незабавно полагане на хидроизолация на тераса.

Този проблем е наистина сериозен, особено ако под терасата има вътрешно помещение, защото това води до просмукването на влага в стаята, намираща се на долния етаж, а влагата е най-нежеланият гост в един дом.

При наличието на достатъчно средства, този проблем може да се разреши по най-лесния начин, като се наеме строител, който да възстанови мазилката, да хидроизолира терасата и дори да я облицова с желаната от домакините облицовка. Когато, обаче средствата са минимални, собствениците на течащата тераса трябва да се спасяват сами, като вложат минимални средства за материали и използват собствените си услилия.

Кое е най-евтиното решение за хидроизолиране на тераса?

Когато терасата представлява гола бетонна плоча, без никаква изолация и без замазка може да се започне с нанасянето на акрилна емулсия с температурен диапазон от -25 до 120˚С. Тази емулсия не само ще запечата пукнатините в бетонната плоча, но и ще я предпази от увреждане при минусовите зимни температури и от летните горещини. Големите температурни амплитуди са враг на бетона, затова неговата защита е от значение.

Акрилната емулсия е в течно състояние и след нанасяне придобива формата на еластична мембрана с разтегливост до 400%. Тази мембрана осигурява и надеждна UVзащита и с нея се обмазва цялата бетонна основа на терасата, като холкерите и всички тръби е добре да се обгърнат с геотекстилна лента. UV защитната мембрана позволява терасата да остане с тази настилка дълго време, в случай че бюджетът не позволява да се налепят плочки на този етап.

След нанасянето на хидроизолиращата емулсия, на терасата трябва да се придаде наклон, който да предотврати задържането на вода, тъй като ако липсва добро оттичане и водата престои в продължение на 5 дни, това ще разруши акрилната основа, понеже материалът, от който е изградена е водоразтворим.

При добър наклон и качествено нанасяне на акрилната емулсия, прпоръчаната хидроизолация на тераса  може да остане непокрита и да осигури качествена влагозащита в продължение на години. Въпреки това е изключително важно мембраната да се предпазва от механични наранявания и разкъсвания, което най-често се случва при полагане на дървени скари, изпълняващи функцията на подова настилка.

Над акрилната мембрана може да се нанесе и пласт хидроизолационна циментова запечатка, която ще реши проблема със задържането на вода и температурните аномалии и ще предпази изолационната мембрана от механично повреждане и разкъсване.

Приблизителната цена, която ще платите за този начин е около 8-10лв на кв/м, което не включва наемането на майстор, тъй като се предполага, че работата ще бъде извършена на доброволни начала. Това се явява един от най-евтините варианти, който ще Ви спести много тревоги и щети и ще Ви даде глътка въздух за няколко години.