Ултрабук с контролер за очи

Tobii Technology

Способността да контролирате компютъра с очите си може да изглежда като научна фантастика, но тази функционалност е все по-близо до реалността . Тази седмица ,
Tobii Technology показа прототип на ултрабук, който ще се превърне в първия в своята категория с вграден контролер за управление с очи.

След като по-рано тази година обяви партньорството си със Synaptics за проекта, Tobii показа своя работещ прототип на тазгодишното CES Unveiled. Ултрабукът се отличава с конторлера за очи, вграден между дисплея и клавиатурата.

Устройството, което беше показано, не е напълно функциониращо, но все пак можете да контролирате Windows 8 интерфейса единствено с очите си. Вместо използването на тъчпад, с активирането на икони става чрез предвижване на погледа, все едно е курсор на мишка. Задържайки погледа си върху дадено приложение, вие ще го отворите, а когато изместите очите си в друга посока, то се затваря.

Въпреки че технологията е забележителна, контролера за очи често разпознава погрешно движения та. Интересна функция има при сърфирането в интернет. Ако например погледнете нагоре надолу, много по-лесно ще скролнете страницата, вместо да движите скрол лентата на браузъра. В някои ситуации отнема повече време, докато се отвори дадено приложение, колкото и дълго да се взирате в него.

Котролерът за очи , подобно на другите начини за работа с интерфейс, има за цел да подобри възможностите за контрол, а не да измести вече съществуващите такива. Той не е предназначен да замени на мишката или клавиатурата, а да се работи с тях. Например , ако погледнете някоя иконка и кликнете върху нея с мишката, ще ви спести движението на ръката, за да я маркирате.

Tobii е само една от очакваните нови технологии, които ще се използват в лаптопите в бъдеще. Leap Motion заедно с HP, съвместно представиха първият лаптоп, който може да се управлява с жестове на ръцете – HP Envy 17. Въпреки много бъгове, с нетърпение очакваме пускането на този ултрабук. Очаква се това да се случи през 2014 година.