Стоножки (сколопендри) – опасни ли са или не?

стоножкаСтоножките или както още ги наричат сколопендри са доста противни на пръв поглед създания, които често можем да видим из домовете си, особено нощно време и през летните месеци. Причината е, че тези топлолюбиви създания използват нощта за да си похапнат добре, а денем най-често търсят прикритие на някое влажно и тъмно място.

Ако искате да откриете стоножки във вашия дом това най-често може да стане в мазата, в някое затънтено ъгълче където не достига слънчева светлина. Ако има и влага – идеално.

Из стаите на жилището си ще ги срещнете най-често нощем, когато ставате до тоалетната или ако просто ви се допие чаша с вода. Тогава изненаданата стоножка ще замръзне на място, а ако почувства, че е забелязана, тя бързо ще се опита да намери прикритие под някой предмет.

Опасни ли са стоножките. Колкото и да изглеждат ужасяващо с всичките тези свои крака и пипала, стоножките са напълно безопасни. Нещо повече. Те дори могат да бъдат полезни, защото нападат други насекоми и ги изяждат. Друг е въпросът дали ще предпочетете стоножките пред другите насекоми.

Хапят ли стоножките?

Действително, стоножките понякога щипят, но трябва да знаете, че обикновените стоножки, които можете да откриете в дома си, не причиняват силна болка при ухапване, а ако това се случи докато спите, то най-вероятно няма да усетите. Освен това, обикновените домашни стоножки не са отровни и само в много редки случаи могат да причинят алергична реакция на някои хора. Това обаче не ги прави по-опасни от всяко друго насекомо което може да се вмъкне у дома.

Най-болезнените ухапвания от най-едрите стоножки трудно могат да се сравнят от болката от ужилване на пчела.

Разпространяват ли болести?

Обикновената домашна стоножка за щастие не се свързва с разпространението на опасни заболявания. В много редки случаи съществува известен риск, който произлиза не от друго, а от това, че някои стоножки в търсене на убежище влизат в тръбите на канализацията. Това обаче не е абсолютно типично за тях и става дума по-скоро за изключения, отколкото за обичайно поведение. Именно в такива редки случаи стоножката може да бъде разпространител на същите заразни заболявания, каквито може да разнесе и една хлебарка например. Но докато при хлебарките има множество доказани случаи, в които те са причинявали епидемии, при стоножките този риск е по-скоро единствено на теория но до сега няма категорично доказани подобни случаи на практика.

Как да се избавим от стоножките?

Макар и на истина да са много по-безопасни, отколкото изглеждат на пръв поглед, стоножките все пак не са приятен съквартирант, с който да делим жилището си. Ето защо, всеки човек желае да се избави от тях, независимо дали са полезни или вредни.

Най-ефективният начин за това предлагат фирмите за борба с насекомите, като резултатите при тях са гарантирани и доста дълготрайни във времето. Професионалистите обаче, далеч не са единствената алтернатива.

В търговската мрежа се предлагат широка гама от продукти, с които да обработите жилището си така че да решите този проблем за дълго време. Добре е да третирате по-закътаните места зад шкафове, зад дивана, в банята и други подобни, на които сколопендрите могат да се скрият.