Гущери у дома – какво трябва да знаем?

гущерЗа живеещите по ниските етажи на жилищните сгради, както и за тези живеещи в къщи с дворове и градини наличието на гущери у дома не е много изненадващо. Особено често се случва това в райони, където има повече паркове и зеленина. Откриването на подобно животно в къщи не е много приятно, но опасно ли е наистина?

Разпространяват ли гущерите заболявания?

Макар че гущерите са доста стряскащи когато неочаквано се натъкнем на такова животно у дома, те рядко представляват заплаха за здравето на човека. Понякога е възможно гущерите да бъдат преносители на салмонела и това се счита за най-големия риск, който могат да представляват те за човешкото здраве. Трудно е обаче да се говори за това, че някой се е заразил съл салмонела заради това, че в дома му е влязъл гущер. най-малкото, такива случаи са изключителна рядкост.

Далеч повече рискове носят други животни, които къстосват нашите домове вечер докато спим, какъвто е случаят с хлебарките. Досега няма известен случай на епидемия възникнала в резултат от гущер у дома. И все пак, известен риск съществува ако гущерът пропълзи там, където приготвяте храната си, най-малкото защото преди това той е минал през много различни места.

А има ли ползи от гущерите?

Понякога присъствието на гущер във вашата къща може да донесе много повече ползи, отколкото негативи. Сред най-положителните страни на това същество е това, че гущерите обикновено се хранят с насекоми. Към тяхното меню влизат мравки, мухи, хлебарки, стоножки и много други. Понякога наличието на гущер в къщи може да бъде причина за пълното прочистване на дома от инсекти.

Къде можем да открием гущер ако такъв е влязъл у дома?

Ако имате съмнения, че във вашият дом е влязъл гущер, то първо запазете спокойствие. Тези животни са безвредни и безопасни. За да го откриете най-често ще трябва да погледнете зад мебелите, защото по-природа гущерите са страхливи и инстинктивно търсят места на които да се прикрият и усамотят. Такива места са зад шкафове, легла, дивани, под мебели и други подобни.

Най-често гущерите са по-активни през нощта, така че именно тогава е по-лесно да ги откриете. Нищо чудно и да видите гущер буквално на стената в средата на стаята ако внезапно светнете лампата късно вечерта. Тези животни са добри катерачи и понякога изумяват с уменията си да достигнат най-трудно достъпни места.

Как да уловим гущера?

Най-лесният начин да уловите гущер, който е попаднал във вашата къща е като използвате чаша или други удобен за хващане стъклен съд. Ако видите гущерчето на удобно място на стената, просто го захлюпете с чашата а след това подпъхнете вестник или хартия за да му попречите да избяга. Пуснете животното някъде навън.

Как да държим гущерите на разстояние?

Обикновено в търговската мрежа могат да се открият какви ли не препарати и продукти, с които да държите всякакви животни далеч от вашия дом. Да не забравяме и професионалните фирми за борба с вредителите, които лесно намират решение на всякакви проблеми от този тип. И все пак, понякога този тип грижи намират съвсем просто решение. Наличието на котка у дома категорично ще държи подобни вредители далеч от вашето жилище, защото дори и самото и присъствие там ще бъде достатъчно смущаващо за повечето животни.