Дезинфекцията е задължителна при наличие на плъхове у дома!

плъхПри наличие на плъхове у дома е изключително важно в цялото жилище да се направи обстойна дезинфекция, която да включва всички помещения и да не пропуска места, на които евентуално да останат паразити от плъховете. Това може да се прави периодично и докато плъховете все още са там и докато се борим с тях, но задължително трябва да извършите тази процедура когато вече веднъж сте решили окончателно проблема.

Така когато вече сте се избавили от плъховете ще имате възможност да спите спокойно без да се тревожите, че някой у вас ще пипне някоя опасна зараза. Основният риск при плъховете е именно това, че те разпространяват редица изключително опасни заразни заболявания, така че това ще предпази нас, семейството ни и децата ни от някои доста опасни вируси и бактерии. Практически, едва ли има друг вредител, който да изисква да се обърне толкова сериозно внимание.

Плъховете са царете на заразата…

Подобно на хлебарките, плъховете обитават най-често канализацията, където имат контакт с някои от най-опасните микроорганизми. В последствие, ако се докопат до домовете ни, те ни излагат на риск от същите тези зарази, които за срещнали докато се шляят из канализацията.

Разликата между тях произлиза от това, че плъховете са много по-едри и имат много по-голям контакт с различните повърхности у дома както с краката и опашките си, така и с цялото си тяло и козината си, която преди това е полепила по себе си нечистотията от канала.

Именно размерът дава известно предимство пред хлебарката и го прави дори малко по-опасен, тъй като той съответно може да побере по себе си по-голямо количество от болестотворни организми. Ето защо е важно да се знае, че дезинфекцията след като домът е бил нападнат от плъхове е изключително важна и неотложима.

Помощ от фирма…

Напоследък поради постоянно нарастващия интерес от хората на пазара се появиха доста фирми, който предлагат контрол върху вредителите и могат действително да ви помогнат ако имате нужда от дезинфекция.

Обикновено тези професионалисти разполагат с доста богато разнообразие от продукти, с които могат да унищожат за броени минути дори и най-опасните бактерии, а повярвайте, след като у вас е имало плъхове това е просто задължително!

Фирмите действат бързо и за кратко време могат да обработят цялото ви жилище. Ако имате у дома животни, то най-добре да се погрижите да пренощуват ден или два при някой, защото препаратите могат да са доста силни.

Ако решите да се заемете с дезинфекцията сами…

Ако мислите, че сте в състояние да се погрижите за дезинфекцията на вашия дом, това също е опция, макар че ние ви препоръчваме да разчитате на професионалистите от пест контрола повече, отколкото на собствените си умения.

И все пак, по-добре е човек да се погрижи за дезинфекцията сам, отколкото изобщо да не я извърши. Ако сте твърдо решени сами да се справите с това, знайте, че почистването с дезинфектант е задължително по всички подови настилки.

Прането на килимите с перилен препарат и гореща вода също е от огромно значение. Повърхностите на маси, шкафове или кухненски плотове от своя страна трябва да почистите със спирт или алкохол съдържащ препарат.

Само така ще сте сигурни, че сте дезинфекцирали всички повърхности и сте отстранили всички рискове. Ако е имало по земята фекалии от плъхове, трябва първо да почистите изпражненията със салфетка, а едва след това да мислите за дезинфекция.

Освен всички друго, не е препоръчително да пускате прахосмукачка преди да сте почистили всички опасни зарази с дезинфектант, защото прахосмукачката няма да помогне, а тъкмо напротив – ще разнесе из стаята всички опасни зарази.

Не забравяйте и още нещо важно – винаги използвайте ръкавици от латекс или гума когато почиствате със силни препарати, а след това старателно измивайте ръцете си с много топла вода и сапун за поне 1-2 минути на чешмата.

Дезинфекция при друг вредители…

Дезинфекцията е наложителна не само проблеми с плъховете. Тя е важна част от борбата с редица други вредители, какъвто е случаят и с хлебарките. Ако жилището ви е било нападано от хлебарки, тогава след дезинсекцията трябва да помислите и как да дезинфекцирате всички повърхности.

Попитайте фирмата, която извършва пръскането против вредители какво можете да направите за да дезинфекцирате без да отмиете препаратите за хлебарки, защото това никой не желае да се случва. Те ще ви разяснят кои места да избягвате за да не почистите и отровата, а също така и колко време трябва да чакате за да можете да извършите чистенето безпроблемно.