Какво да правим при наличие на змия у дома?

змииПовечето змии, които е възможно да влязат във вашата къща обикновено са малки. Те могат да открият някоя пролука, през която да се промушат вътре от двора ви или направо да влязат през отворената врата. Това че змията е малка обаче, в никакъв случай не бива да ви успокоява, защото ако змията е отровна, нейният размер не е от значение.

Обикновено, когато змията усети вашето присъствие в къщи, тя инстинктивно ще побърза да намери място, на което да се прикрие и да избегне контакт с вас.

Най-добрият начин да решите проблема в случай, че у дома ви е влязла змия е да се обадите на специализирана фирма за борба с вредителите. Тези професионалисти знаят как да действат, къде да открият змията и могат да я заловят без да я наранят. Те могат да я сложат в специална кутия или чанта с която да я пуснат на свобода извън населеното място.

Освен че змията ще остане жива, по този начин вие самите ще избегнете всякакви рискове, защото срещата с отровна змия може да бъде фатална. Професионалистите препоръчват да затворите вратата на помещението в което сте видели змията, след което да се обадите при тях за помощ.

По този начин вие ще им направите услуга, защото ще стесните кръга с местата, на които може животното да се прикрие.

Ако имате възможност да направите това, това ще е най-правилната постъпка от ваша страна. Имайте предвид, че ако тръгнете да гоните змията от дома си сами и тя ви ухапе, тогава никой не носи отговорност за това. И все пак понякога се случва така, че някои населени места се оказват извън спектъра на действие на фирмите за борба с вредители и хората са принудени да се справят със собствени средства.

Ако вашият случай е такъв, можете да използвате гребло или метла с дълга дръжка, с помощта на които от голямо разстояние да избутате животното към входната врата за да го извадите на вън. В случай, че всичко премине успешно, е много важно да откриете от къде е успяла змията да се вмъкне във вашият дом. Ако това е някаква пролука, незабавно вземете мерки и запушете мястото.

В случай, че е невъзможно да повикате професионалисти запомнете, че не бива да доближавате змия на по-малко от метър и половина, ето защо може да използвате метла единствено ако тя има много дълга дръжка.

Специалистите винаги съветват – ако не сте сигурни дали змията е отровна или не, винаги търсете помощ от професионалисти за справяне със ситуацията.

Купете капан за змии…

Един много добър начин, по-който лесно можете да се справите ако във вашия дом често влизат змии е ако купите капан за змии. В търговската мрежа се предлагат различни възможности, така че винаги можете да намерите подходящо решение.

Използвайте репелент против змии…

В търговската мрежа се предлагат различни видове препарати против змии. В по-голямата си част, те функционират на базата на миризми и химически сигнали, чиято цел е да внушат на змията, че в близост има хищник, който може да я улови и използва за храна. Тъй като змията е много чувствително животно, тя безпогрешно ще улови този сигнал и ще разчете вашето съобщение, след което ще побърза да се отдалечи от вашият имот. Това е най-хуманният начин за справяне със змиите и носи най-малък риск за вас, вашето семейство и домашните ви любимци.