Съсели у дома – какво да правим

сънливец

Къде обикновено живеят съселите?

Обикновено съселите живеят в гористи райони, а любимото им убежище са дупки в дърветата. Те често обаче се настаняват и в нашите домове, особено ако в близост до нас има гористи местности, по-големи паркове или пък ако живеем в краен квартал на града. Те лесно намират пролуки в покривите на къщите и проникват под керемидите или в тавански помещения където лесно биват усетени от обитателите поради това, че обикновено са доста шумни и трополят докато живеещите в къщата спят.

Симпатични, но опасни…

Съселите (още наричани сънливци) са изключително симпатични създания, които лесно будят умиление и симпатия поради малките си размери, пухкаво тяло и ококорени очи. Зад тази симпатична визия обаче, всъщност се крие душа на хищник, при това доста ловък и хладнокръвен. Ако у вас проникнат съсели, а вие не ги прогоните на време, те могат да направят куп поразии, особено ако отглеждате пилета и други подобни беззащитни животни.

Именно ненаситния глад на съселите е и основната причина, поради която те са доста мразени на доста места из Европа. Освен че постоянно търсят храна, съселите имат и непрестанна нужда да точат зъбите си. Те лесно могат да прегризат кабели, да повредят мебели и други подобни. Поради този свой навик още в миналото те били считани за голяма напаст из целия континент, защото прониквали в църкви и нагризвали свещите.

Как да се отървем от съсели?

Прогонването на съселите от вашия дом може да бъде голямо предизвикателство. Проблемът се задълбочава ако къщата е голяма, както е в много селски райони на страната. Още по-лошо става положението от това, че съселите обикновено се размножават изключително бързо и там където до скоро е имало само едно две животни, не е изключено да се завъди цяла популация от тях.

Обикновено е по-лесно да се вземат предпазни мерки предварително, защото действително съселите са трудни за прогонване. Открийте всички възможни места, през които могат да проникнат във вашата къща а след това запушете всички дупки и поставете мрежи на всички възможни отвори. Това ще намали техния интерес към вашия дом защото все пак те не идват там да ви тормозят а просто търсят убежище и храна. Ако ги лишите от това, вашият проблем ще се реши от само себе си.

Добро решение е да си вземете котка. Съселите безпогрешно ще усетят нейното присъствие, а това ще ги притесни и ще им подейства респектиращо. Съселите рядко посмяват да се заселят на места, на които има друг доминантен хищник. Това още повече ще намали вероятността от поява на съсели във вашия дом. В допълнение, и те, както и котките, са нощни животни, така че това още повече ще направи невъзможно тяхното съжителство на едно и също място.

Ако и това не помогне в борбата със съселите, тогава може да потърсите помощ от фирма за борба с вредителите. Обикновено те ще поставят капани на подбрани от тях места, с което ще изловят тези животни и ще ги освободят далеч от вашия дом, така че вече няма да имате този проблем. Това, разбира се, е крайна мярка, защото в повечето случаи можем да решим този проблем съвсем сами и без чужда помощ.