Как да дезинфекцираме килима ако имаме куче у дома?

дезинфекция след кучеАко отглеждате куче у дома и ако в същото време имате малко дете, то най-вероятно хигиената е нещо, което ви вълнува наистина много. Децата имат навика да сядат по земята, да пипат навсякъде, да си лапат пръстите след като са лазили по пода и какво ли още не. Това изисква да бъдем особено придирчиви към хигиената на дома и по-специално към подовите настилки. Наличието на куче или котка допълнително влошава положението и прави необходимостта от често и старателно почистване още по-голяма.

Най-лесното решение…

Ако сте в подобно положение и вашият под и килим трябва не само да бъдат почистени, но дезинфекцирани, тогава едно от най-полезните средства, с които трябва да разполагате е бял оцет. Той върши работа на чудесно дезинфекциращо средство и едновременно с това няма да навреди на кучето или на децата по никакъв начин. Да не говорим за това колко е достъпен оцетът като цена, което го прави конкурентен на доста почистващи препарати.

Как да дезинфекцираме килима у дома?

За да създадете високо ефикасен продукт, с който да почистите килима след кучето и да осигурите една чиста и дезинфекцирана среда за вашето дете, тогава можете да използвате смес от оцет и вода в съотношение едно към едно. Ако ще използвате уред, с който да перете килима това също е добро съотношение.

Казано на кратко, просто заменете сапуна с оцет, а ако на уреда няма някакви предупреждения или указания, тогава колкото повече оцет използвате, толкова повече ще сте доволни от резултата. Следвайте напътствията на уреда, с който перете килима и няма да има никакви проблеми с него.

Най-доброто време за пране на килима за да унищожите всички микроби и за да постигнете отлична дезинфекция е вечерта. Когато приключите килимът ще мирише на оцет, но миризмата ще изчезне когато подовата настилка изсъхне. За да оставите оцета да подейства, най-добре да направите това вечер преди сън. Така на сутринта всичко ще е чисто и всички паразити ще са мъртви.

Всички микроби и паразити ли ще бъдат унищожени?

Прането на килима с оцет може да ви дадете много високо ниво на хигиена и могат да се постигнат чистота и безопасност, които са немислими при използването на повечето налични в търговската мрежа продукти. Ако все пак почистването с гореща вода и оцет не ви се нрави, тогава потърсете препарат за пране на килими в търговските обекти, но предупредете служителите, че се нуждаете от нещо, което не само почиства, но и дезинфекцира.

По този начин ще получите точно това, от което се нуждаете и ще унищожите паразитите и техните яйца по килима. Така средата ще бъде доста по-безопасна за вас и вашето дете, а кучето ви ще се възстанови много по-бързо когато живее в чиста и дезинфекцирана среда, където няма да има риск от повторно заразяване.

Какво е предимството ако изберем продуктите от търговската мрежа?

Когато имате у дома деца или куче трябва да сте по-внимателни с избора на продукти за дезинфекция. Понякога обаче няма по-добра алтернатива от химическите дезинфектанти, които можем да открием в супермаркета.

Факт е, че някои от тях могат да постигнат впечатляващи резултати от около 99,9% унищожаване на болестотворните микроорганизми по подовите настилки от текстил.

Ако изберете този вариант обаче, най-добре дръжте кучето и децата извън това помещение, защото не е знае дали няма да реагират по отрицателен начин на силните почистващи съставки на химическите препарати.

Какво е предимството на оцета?

Предимствата на оцета също не са малко. Неговата почистваща сила е много голяма, а за дезинфекция говорим поради причината, че той действително убива много бактерии и вируси. И все пак той е по-слаб като продукт от химическите препарати. Въпреки това, много специалисти са на мнение, че почистването на килима с оцет може да сведе до минимум количеството на микроорганизмите в килима правейки риска за нашето здраве по-нисък.

За колко време се дезинфекцира килима?

Ако изберете оцет, килимът ще се изчисти за около 20 – 30 минути. Това може да изглежда доста бързо, но не е нищо особено в сравнение с действието на химическите дезинфекциращи препарати, които ще свършат магията си за около 5 до 10 минути.

Какво ниво на хигиена да очакваме?

Колкото и да се стараем да създадем идеално чиста и 100% безопасна среда за своето дете, тя никога няма да бъде идеално чиста и винаги в килимите ще остават вируси, бактерии и паразити, които да бъдат заплаха за здравето на нашето семейство.

Ако имаме куче или котка, тогава винаги хигиената ще се постига с една идея по-трудно, защото няма как да къпем кучето при всяко излизане на улицата. Все пак то трябва да се разхожда по няколко пъти на ден. И все пак, почистването независимо дали само с оцет и гореща вода или със силен химически продукт ще дезинфекцира подовата настилка до много по-приемливи нива.