Сляпо куче в градината – как да разберем и как да постъпим

слепи кучета

Възможно ли е наличието на сляпо куче в градината да остане незабелязано?

Макар че понякога могат да останат незабележими за дълго време, слепите кучета винаги в даден момент издават своето присъствие. Подобно на къртиците, те копаят тунели под земята а ние най-често разбираме за това когато на сред градината ни се появи дупка в земята с насипана отстрани пръст, която наподобява кратер. Особено много се появяват тези малки кратери след дъжд, защото тогава в почвата навлиза по-малко въздух и това кара слепите кучета да копаят нови отвори.

Как можем да разберем по растенията, че в градината ни има сляпо куче?

Растенията са друг индикатор, който говори за присъствието на слепи кучета. Тъй като те посягат на корените и грудките на цветята и зеленчуците във вашата градина, скоро най-вероятно ще забележите необичайно изсъхване, а понякога дори и изчезване на цели растения, което първоначално може би няма да сте в състояние да си обясните.

Колко слепи кучета може да има във вашата градина?

Ако забележите сляпо куче в градината, то със сигурност наоколо има и други. Тези дребни животни обикновено живеят на много големи колонии под земята, така че ако забележите едно, то със сигурност наоколо има и десетки други. Това изисква да се търси цялостно решение на прогонването на тези животни от там, защото ако уловите едно от тях и го пуснете далеч от вашия дом съвсем скоро ще забележите, че проблемите продължават.

Колко големи са тунелите на слепите кучета?

Тунелите на слепите кучета са тесни, но изключително дълги. Те могат да се простират на доста голям периметър преминавайки под множество на брой къщи с дворове. С времето тези тунели се превръщат в една много добре развита транспортна мрежа, която понякога позволява на слепите кучета да пропътуват под земята стотици метри. Освен все по-дълги, тунелите на слепите кучета стават и все по-свързани. Ето защо ако този проблем не се реши навреме, то след това за прогонването им ще са необходими много големи усилия.

Колко големи щети могат да нанесат слепите кучета?

Слепите кучета, особено когато са много голяма колония, могат сериозно да навредят на вашата градина. Под земята освен многобройни тунели и галерии, те създават и складови помещения, в които се запасяват с храна за зимните месеци, през които няма пресни грудки и корени за задоволяване на нуждите им за храна.

Как да ги разпознаем?

Слепите кучета са дребни бозайници без козина. Те са слепи, защото там където живеят зрението не е от първостепенно значение. Очите им са закърнели и не им расте козина. Крайниците им са добре развити и приспособени за копаене. Предвид средата им на живот, когато излязат на повърхността те имат доста свита и прилепнала към земята походка, движенията им са бавни което ги прави уязвими към кучета котки и други животни. Освен големите крайници с добре развити нокти, слепите кучета се отличават с два огромни силно развити зъба отпред. Наличието на тези зъби се обяснява с това, че те се хранят основно с твърди корени и грудки.

Колко дълго живеят слепите кучета?

Може и да се изненадате, но едно сляпо куче може да живее около 20 и дори 30 години, което е по-дълго от средната продължителност на живота дори на най-дълголетните кучета и котки. Ето защо не е разумно да чакате тези създания да си отидат от вашия двор от старост, а трябва да потърсите фирма, която да ги улови и пусне в отдалечен район извън града.

Можем ли да се справим сами?

В търговската мрежа има хитри решения за справяне със слепите кучета, но за съжаление повечето продукти могат да са фатални. Ако няма друг изход, то това е последното възможно решение. Предлагат се различни спрейове, включително и продукти, които имитират червеи и практически са отровни за сляпото куче. Може би ще се изненадате от това, че приликата е именно с червей, но причината за това е, че именно червеите са сред любимите храни на слепите кучета, които иначе на драго сърце си похапват и корени и грудки на различни растения.