Как да се избавим от бездомните кучета?

бездомни кучетаЕдва ли има някой от вас, който да не знае какво са бездомните кучета. Все пак имаме възможност да ги виждаме доста често на най-неподходящи места. И все пак за протокола, бездомните кучета са онези от тях, които живеят на улицата и нямат стопанин, който да се грижи и да носи отговорност за тях. Характерно за тези кучета е, че те обичат да живеят на големи групи и да си имат водач, който да ръководи цялата глутница. Днес този проблем не е характерен единствено за нашата страна. Според специалисти, по света има приблизително около 200 милиона бездомни кучета, като повечето от тях живеят по улиците на Азия (особено в Индия) и Африка. Съответно проблемът е най-слабо изразен в САЩ, Западна Европа и Япония. Но защо ще искаме да се избавим от бездомните кучета?

Бездомните кучета са преносител на опасни болести…

Бездомните кучета могат да разнесат куп опасни заболявания, но това не е всичко. Те разпространяват куп паразити като бълхи и кърлежи. Освен това кучетата са сериозен разпространител на краста, трихуриди, анкилостома, кръгъл червей и най-страшното – тения. Кучетата разнасят вирусни инфекции и бяс. Особено опасни са техните изпражнения, които са основният рисков фактор за хората.

Бездомното куче може да причини поразии

През размножителния период уличните кучета стават много агресивни. Тяхната агресия обаче не е насочена само към другите кучета, но и към хората, които по някаква причина са се озовали в близост до тях. Ако оставим на страна ухапванията, бездомните кучета ровят в боклука, разпиляват отпадъците и обръщат всичко с главата надолу. Освен това, те лаят и вият, което създава крайно нецивилизован вид на градската среда.

Бездомните кучета могат да са опасни за вашите деца и домашни любимци

Много хора определят бездомните кучета като беззащитни същества. Те обаче забравят, че домашните кучета могат да представляват опасност за техните домашни любимци и още по-лошо – за техните собствени деца. Излишно е да споменаваме, че едно дете е напълно беззащитно пред което и да било куче, а бездомните кучета, понякога поради уплаха, а друг път по друга причина, могат да станат доста агресивни. Да не говорим, че уличните кучета уринират по пясъчниците, където децата после си играят.

Вариант ли е прогонването на бездомните кучета?

Прогонването на бездомните кучета е абсолютно безсмислено, защото това само ще ги отпрати от едно място на друго. Овен това, на свободното място най-вероятно ще се появят други бездомни кучета. Важното е да се повикат специализирани служби, които да отведат кучето някъде, така че то да не стои на улицата. За бездомното куче градската среда е толкова неприятна, колкото и за живеещите в тази среда е неприятно наличието на бездомни животни. За кучето живеещо в града има риск от произшествия, зарази и много други, които животните в дивата природа срещат в значително по-малка степен. Изключително важно е проблемът с бездомните кучета да се държи под контрол, защото две бездомни кучета за две – три години могат да се превърнат в приблизително 300 бездомни кучета. Това само по себе си показва, че ако не се вземат сериозни и безпрецедентни мерки този проблем може да се превърне в същински хаос.

Как тогава да прогоним кучетата?

С помощта на фирма
Вече доста фирми за борба с вредителите предлагат услуги, които са свързани с кучета и котки. Действително това е много сериозен проблем за обществото и понякога хората не са способни да се справят сами. Представете си, че глутница бездомни кучета са се настанили във ваш имот. Положението може да бъде просто абсурдно и да се стигне до там, че животните да се вмъкнат под някоя разкъсана телена ограда и после да не искат да ви допуснат вътре. Колкото и да звучи абсурдно, това е напълно възможен сценарий. Определено в подобен случай е много по-добре да потърсите професионалисти

Премахване на източниците на храна
Ако около вашия дом има кофи за боклук, които привличат кучетата, то от вас зависи да хвърляте боклука единствено в кофите и да не оставяте наоколо нещо, което да може да се използва за храна. Освен това, добре е винаги да затваряте капака на кофата. Това обаче важи единствено ако имате лична кофа за вашата къща, защото много хора са гнусливи и ако затворите капака на контейнера, то по-скоро рискувате другите да ги догнусее да пипнат кофата за боклук за да я отворят и всъщност точно тогава да оставят торбите с отпадъци отстрани.

Оградете собствеността си
Винаги когато има възможност кучета да се вмъкнат в имота ви е разумно да слагате телени огради, с които да ги държите на страна. Това не винаги е естетично, но ще ви предпази от вероятността бездомни кучета да се пъхнат в двора ви по някакъв начин. Ограждайки собствеността си няма да се тревожите, че животните ще проникнат вътре.

Запознайте се със законите
Имайте предвид, че животните също имат права. Не си позволявайте да третирате животните по начин, който противоречи на закона. Запознайте се с това кое е позволено и кое не. Тук още веднъж настойчиво ви препоръчваме да не се опитвате сами да се справяте с кучетата, а да се свържете с професионална фирма, която ще реши проблема по интелигентен начин.