Борба с лястовиците – как да постъпим правилно?

лястовица

Кога е правилното време да се действа?

Ако всяка година във вашата къща или вила, хотел или ресторант, се появяват лястовици, които свиват гнезда а в последствие вдигат шум и цапат, най-правилно е да действате още през зимните месеци, когато тези животинки все още са много далеч от нашата страна. Не е човешко и етично техните гнезда да бъдат закачани и премахвани когато тези създания вече са тук и се опитват да изградят дом и да отгледат потомство.

Ето защо е важно да се работи превантивно. Какво имаме предвид? Бихте могли през зимните месеци да премахнете съществуващите гнезда и да почистите местата. След това идва ред на нанасянето на препарата против лястовици. Тук е мястото да кажем, че този вид продукти са със силно леплива консистенция, което е важно да се знае преди нанасяне.

Веднъж третирани, рисковите места ще отделят миризма, която вие няма да почувствате, но която ще възпрепятства лястовиците да изградят гнезда там. По този начин без да пречим на животните и без да нарушаваме тяхното спокойствие, ние ще можем да си осигурим гаранция, че нашият имот няма да се превърне в шумно убежище за птиците.

Безвредни ли са препаратите против лястовиците?

Препаратите против лястовици не представляват опасност нито за нас, нито за птиците. Единственият начин по-който действат е като ги отблъскват на момента, в резултат на което лястовиците търсят друго място за гнездене. Това действие на продукта позволява да се справим с този проблем по начин, който не накърнява начина на живот на птиците.

Ако сте изпуснали момента, ще трябва да почакате…

Ако лястовиците вече са пристигнали и са започнали да изграждат гнездата си, вие сте закъснели с използването на продукта. В този случай ще трябва да почакате докато птиците си заминат и да обработите мястото през зимните месеци или в ранна пролет.

Препаратът помага и при други видове птици.

Препаратът против лястовици, разбира се, не е предназначен единствено за тях. Той може да се приложи и превантивно против други видове за да не могат те да гнездят на определено място по фасадата на вашата къща или вила. Отново повтаряме, че е важно да се действа превантивно и не бива да се закачат птиците ако те вече са изградили гнездата си там.

Бъдете предпазливи….

 

Макар че препаратът е безвреден, все пак трябва да сте много внимателни когато го прилагате. Използвайте предпазни очила, а също така и ръкавици, защото продуктът не бива да влиза в очите ви или да попада върху кожата. Съвсем естествено, ако третирате място на което вече има лястовичи гнезда, редно е преди това да се уверите с очите си че птиците все още не са пристигнали, защото в противен случай вие може да навредите на тях и на техните яйца, а това не бива да се прави.

Не забравяйте че лястовиците са полезни…

Преди да обмислите използването на подобни продукти не забравяйте че присъствието на лястовици е изключително полезно за нас хората. Тези птици се хранят предимно с мухи и комари, които биха могли да представляват заплаха за нас и нашето здраве. Наличието на по-голяма популация лястовици в района ще държи под-контрол размножаването на насекомите.