Как правилно да настроим домашната си Wi-Fi мрежа

В днешно време почти всеки от нас има безжична мрежа вкъщи. В повечето случаи обаче, потребителите не знаят точно как работят Wi-Fi мрежите и просто включват безжичния си рутер и го оставят с настройки по подразбиране. По принцип ако се намирате в някое слабо населено място, където съседите ви имащи рутер се намират на поне 50 метра от вас, това не е проблем. Ако се намирате в силно урбанизирани райони обаче, може да се получи така, че вашият рутер с G стандарт с максимална скорост 54Mb/s работи само на половината си капацитет.

Две думи за стандартите при Wi-Fi мрежите. Ако сте наясно с това, можете спокойно да прескочите този абзац. Стандартите при Wi-Fi мрежите за момента са 802.11a, 802.11b, 802.11g и 802.11n. Няма да се впускам в подробности за стандартите a и b, тъй като в днешно време се използват главно g и n. Последният се появи и преди около 2 години и доста бързо навлезе при при потребителите. Почти всички нови компютри на пазара се продават с вградена безжична карта с N стандарт. Имайте предвид, че ако си закупите лаптоп с N стандарт на Wireless картата, то за да използвате възможностите му, ще трябва да имате и рутер, който поддържа N стандарт. 

Това не означава, че ако рутера ви е G, трябва да търсите лаптоп с G стандарт и да не купувате с N. Не – N стандарта е съвместим с G стандарта, т.е ще можете да си използвате лаптопа, но той ще се свърже с рутера по стандарт G. В момента на писане на статията, все още G стандарта си остава най-разпространения. Основната технологична разлика между двата стандарта е, че G работи на 2,4 GHz, а N работи на 2,4 и на 5GHz. Разликата от която се интересува крайният потребител е, че G стандарта има максимална скорост до 54Mb/s, а N стандарта до 150Mb/s. Освен това разстоянието между рутера и компютъра при N стандарт може да е до 70 метра, докато при G стандарт разстоянието максимум 35-38 метра.

Едно е ясно – ако използвате рутер и компютър поддържащи Wi-Fi стандарт 802.11n ще имате много по-малко главоболия и проблеми отколкото ако сте с 802.11g.

ВАЖНО! Не поставяйте безжичния си рутер близо до микровълновата печка. Имах един познат, който си беше разположил рутера върху микровълновата и се чудеше защо му спира интернета когато си стопли манджата.  Отговора е прост. Микровълновата фурна работи на същата честота като безжичния рутер – 2,4GHz. Получава се такава интерференция (наслагване на два сигнала един върху друг), че излъчените вълни от рутера се губят сред тези на микровълновата.

И така след като сте поставили рутера си далеч от кухнята, в която живее лошата микровълнова, може да започнем да настойваме честотата, на която рутера ви да работи. Както отбелязах в началото, това е важно за силно населените места, където като си включите лаптопа виждате голям списък с безжични мрежи, сред които е и вашата. Както микровълновата влияе върху сигнала от вашия рутер, по същия начин влияят и всички останали рутери, намиращи се в съседните апартаменти. Ако това ви успокоява, вашият също влияе зле на техните  .

Какво да направим за да намалим влиянието на останалите безжични мрежи върху нашата? Първо трябва да си изтеглите един безплатен Wi-Fi scanning software. Аз използвам inSSIder – безплатно, лесно за използване и леко програмче. Просто го стартирате и то ви показва мрежите които са около вас и каналите, на които те работят. Забравих да спомена, че 2,4 GHz обхват е разделен на 13 канала в Европа и на 11 в САЩ. За да няма интерференция, мрежите трябва да се намират (в идеалния случай) на 5 канала разлика една от друга. Това в днешно време е почти невъзможно, тъй като е фраш с Wi-Fi мрежи навсякъде.

Та идеята е да си пуснете сканиращата програмка и да видите какъв е вашият случай и да изберете най-безболезнения вариант. Ако трябва мрежата ви да се застъпва с други мрежи какъвто е почти всеки случай, просто трябва да изберете да направите застъпването с мрежите имащи най-слаб сигнал.

Сигналът от моят Wi-Fi рутер е най-високия – на картинката с червен цвят (кликни на нея за да я видиш в пълен размер). Това е логично, защото рутера ми се намира в същата стая както и лаптопа ми. В моят случай най-проблемната (най-силната) мрежа е тази с зеления цвят. Вероятно това е някой комшия само на една стена разстояние. Всички останали мрежи са с много слаб сигнал и не са такъв проблем. Идеята е да избегнем мрежите които са с най-силен сигнал. Мрежата която ми пречи се намира на 1-ви канал (гледайте хоризонталната ос). За да не си пречат сигналите от моят и комшийския рутер, аз съм конфигурирал мрежата си да работи на канал 6, като така имам 5 канала разлика.

След като разберете какъв е вашият случай и разберете на кой канал, ще е най-добре да пуснете мрежата си, трябва да откриете съответната настройка в интерфейса на рутера си. Няма как да ви кажа за всеки производител къде се намира тази настройка, но я търсете някъде в Wireless частта. Вероятно това е част от Advanced настройките (ако има такива). От там избирате съответния канал, в примерния случай номер 6. И това е в общи линии. Темата е много обширна и няма как да се обхване в две изречения, но се надявам да сте разбрали идеята.

Накратко: Пускате си сканиращия софтуер, гледате кой е „най-свободния“ канал и си настройвате рутера да излъчва на него. Простичко нали

В някои случаи настройката за която се говори в статията, може да не се усеща, но винаги е по-добре да си я направите, тъй като не е нищо особено и трудно. Ако обаче средата ви е много претрупана с различни сигнали, това би могло да доведе дори до прекъсвания на Wi-Fi сигнала и една такава настройка коренно да промени нещата във ваша полза.