Борба с хлебарки – възможно ли е да победим?

Борба с хлебарки

Борбата с хлебарките не е цел, а процес. Дори и еднократно да сте постигнали изключително добри резултати и те напълно да ви удовлетворяват, вие не трябва да се отпускате, защото срещу вас има сериозен противник.

Хлебарките са едно от най-адаптивните създания на планетата…

Борбата с хлебарките е безкрайно сложна задача, защото те са изключително устойчив и адаптивен вид. Едва ли има друго същество, което да е способно да оцелее при толкова неблагоприятни условия, колкото тях. Те могат да издържат на почти всичко, в това число дори и на радиация, която би убила всяко друго живо същество.

Препаратите, които се използват в борбата с хлебарките, също рано или късно стават безсилни, защото малките гадини се адаптират и стават резистентни, което ще рече, че отровата спира да им действа. Безспорно те са сериозен противник.

Защо трябва да се борим с хлебарките?

Има хора, които след няколко неуспешни опита да преборят хлебарките, просто спират и се питат дали всичко това има смисъл. Всъщност, да, смисъл определено има, а причините са основно две.

Първо, ако не се борите с хлебарките, те постепенно могат да се развъдят толкова много, че да започнете да ги виждате постоянно и навсякъде. Има не малко случаи в България, в които нашествието от хлебарки е достигало толкова високи нива, че хора са се оплаквали, че хлебарките буквално падат от стените и тавана и влизат в леглата им докато спят.

Втората причина е, че хлебарките са способни да пренесат ужасни заразни болести. Именно и това е най-голямата опасност свързана с тях. За разлика от други животни, хлебарките няма да ви ужилят, ухапят или ощипят. те просто са отвратителни с това, че обитават предимно канализациите на градовете, където се хранят основно с фекалии и трупове на мъртви животни, в това число и на мъртви плъхове.

Това прави хлебарките едно от най-опасните създания, които могат да попаднат във вашите домове и превръща борбата с хлебарките в морално задължение на всеки уважаващ себе си и своите близки човек.

Хлебарките са способни да разнесат болести като хепатит А, В и С, дезинтерия, салмонела, както и противната бактерия Ешерихия Коли, която причинява тежки стомашно чревни разстройства, повръщане и други подобни. Всичко това е само малка част от заразите, които тази неприятна буболечка може да разпространи във вашия дом.

Но как можем да спечелим наистина борбата с хлебарките?

Според специалисти, за да спечелим в борбата с хлебарките, ние трябва да направим следните няколко стъпки:

1-во

Никога не бива да оставяме храна на открито. Хлебарките са изключително чувствителни създания и могат да усетят от далеч, че някъде има храна. Така ако оставите през нощта храна на масата, или около мивката, или върху шкафа, или дори ако не измиете чиниите и те останат в мивката с остатъци от храна по тях, всичко това за хлебарките е официална покана за вечеря. Веднъж излязла от канала, хлебарката ще бъде твърде привлечена от изобилието и трудно ще я накарате да си отиде.

2-ро

Винаги запушвайте каналите, особено вечер, защото хлебарките се появяват именно когато всички заспят и наоколо всичко утихне. Поставянето на тапа върху канала винаги ще възпрепятства голяма част от тези противи нашественици и вие ще имате едно предимство в борбата с хлебарките.

3-то

Потърсете услугите на фирма за пръскане срещу хлебарки. Те знаят точно каква система за обработка на сградата да приложат за да направят невъзможен живота на хлебарките. Освен всичко останало, тези фирми за дезинфекция, дезинсекция и дератизация разполагат с много по-ефективни препарати, отколкото аптеката до вас. Определено не бива да се притеснявате от парите, защото цените са доста ниски, особено като се има предвид, че разходът може да се подели между всички живеещи в сградата, което няма да се почувства по какъвто и да мило начин дори и от семействата с най-ограничен бюджет.

4-то

За да бъде вашата борба с хлебарките ефективна, повторете след месец или два отново, защото така ще унищожите и яйцата на онези хлебарки, които са били все още неизлюпени по време на пръскането.

5-то

Повтаряйте процедурата ежегодно. Най-вероятно годината след като сте потърсили услугите на професионална фирма в сградата ще е доста чисто от към хлебарки, но това не бива да ви подвежда и успокоява. Тези твари могат много бързо отново да завземат загубената територия и отново да нахлуят в живота ви. Ето защо е добре да търсите този тип услуги един път годишно, най-добре през пролетта, дори и всичко да изглежда наред.

6-то

Поддържайте цялостно много висока хигиена. Хлебарките предпочитат мръсотията, силните миризми, остатъците от хранителни продукти и тъмнината. Ако поддържате жилището си подредено и чисто, ако оставяте по-малко възможни места за криене, хлебарките няма да се чувстват добре у вас.