Основна структура на автоматиката за врата

автоматика за врата

Помощта на автоматика за врата осезаемо повишава удобството и параметрите на основната функция на преградата – движението. Освен това тя предпазва материалът, крепежните и свързващи елементи от триене и износване. В резултат, дългосрочната експлоатация не нарушава структурата, а самият цикъл на придвижване (отваряне-затваряне) е източник единствено на улеснение и приятни емоции. 

Днес производителите на автоматики предлагат множество завършени и усъвършенствани решения, приложими при гаражни врати и портали с различна структура и начин на задвижване. Автоматиките са различен тип монтаж и капацитет на интензивност, но ги обединяват няколко общи качества.

Това е конструкцията, състояща се от електромеханичен или хидравличен мотор, контролен блок с вграден радиоприемник за дистанционно управление. В модерните разновидности те са допълнени с редуктор, крайни изключватели за плавно движение, и детектори и сигнални устройства, които се грижат за безопасно и приятно използване на градинската или гаражна врата.

Автоматиката за врати в няколко варианти

Двигателите за автоматизирано задвижване се разполагат в няколко позиции, в зависимост от конструкцията на вратата. Таванните мотори с верига или ремък се монтират върху релса в горната й част, и са предназначени за секционни, таванни, ролетни и летящо крило модели. Инсталацията е в централната част на поддържащата релса.

Шарнирните двигатели са тип лостови автоматики, които осъществяват задвижване със странично разположен лост, прикрепен към крилото, а самият мотор се разполага върху неподвижната страна. Те задължително са оборудвани с редуктор, който регулира и омекотява движението на лостът.

Някои видове гаражна врата и портал се придвижват чрез подово позиционирани задвижващи механизми. Те осигуряват по-голям ъгъл на отваряне на вратата и придават привлекателна цялостна визия, което е изключително удачен избор за двукрили портални прегради, както и всички врати на панти.

Подовата автоматика е тяхна разновидност. Тя се отличава с напълно безшумно движение, а скритият монтаж осигурява по-привлекателна гледка, разкривайки ефектът от стоманените ламели. Най-приспособените към ценовите възможности на българският потребител са конструкциите тип бутало, които са едновременно функционални, дълготрайни и немного скъпи.

Автоматиките се различават и с начинът, чрез който се извършва двигателният момент. Електромеханичният двигател работи със зъбно колело и редуктор за предотвратяване късане на пружини и свързващи механизми. Електрохидравличният тип осъществява движение чрез компресирано с хидравлична помпа налягане, което оказва съпротивление с необходимата сила. Електропневматични варианти се използват сравнително рядко, тъй като едно от желаните условия за автоматизирана преграда е безшумност, която те не могат да осигурят.

Допълнителните устройства за програмиране, контролиране на движението около вратата, визуалното възпроизведени чрез светлинна сигнализация или прожекция върху специални екрани, заемат позиции по цялата квадратура на преградата. Сигналните лампи и детектор обикновено се намират в горната част, а фотоклетките винаги са комплект за приемо-предавателна комуникация, който се открива в две срещуположни точки от конструкцията.