Особености на автоматизацията на плъзгащи се врати

плъзгащи се вратиПлъзгащите се врати правят живота ни лесен, а автоматизираните го правят двойно по-лесен и удобен. Основната задача се състои в правилния подбор на оборудването за автоматизация на такова съоръжение. В следващите редове ще ви дадем полезни препоръки за избора на електрическо задвижване и другите незаменими компоненти за автоматично отваряне на портала.

Как да изберем автоматизация на плъзгаща се врата?

Основната автоматична част на всяка плъзгаща се врата е задвижването. То обикновено се закупува в комплект с контролен блок (вграден), приемник, дистанционно управление и подвижен код. При избора на задвижване трябва да се вземат предвид следните параметри:

Размери на портата и тегло на крилата (например за порти за тежки условия, с крило с тегло един тон, има специализирани задвижвания с различни допълнителни функции тип водач);

Брой цикли на отваряне / затваряне в рамките на 1 ден.

Преди да закупите и инсталирате автоматичното задвижване, е важно да проверите прецизността на монтажа на вратата и съответствието на всички елементи на нейната конструкция. Трябва да се уверите, че разстоянието между опорите на ролките е правилно изчислено.

Следващият важен момент е определянето на интензитет на движението. Това е така наречената честота на работа на секционната врата. Както би могло да се очаква, задвижванията се проектират за битови, общи и промишлени цели по следните параметри:

  • Битови – до 20 цикъла на отваряне / затваряне през деня;
  • Общо предназначение – за периодична работа с висока интензивност;
  • Индустриални – за 300 или повече цикъла на отваряне и затваряне през деня.

За по-мощни врати, например, с тежко крило (около тон), има специализирани задвижвания с допълнителни функции.

Нека обясним с пример: Ако портите са тежки или се използват често, тогава автоматиката ще се нуждае от мощно индустриално задвижване. Ако портата е малка сама по себе си и се използва в жилищна сграда (броят на отварянията и затварянията е по-малък от 10), тогава ще е подходящо задвижване с работен интензитет 30%. Ако порталът се отваря и затваря 10-15 пъти в рамките на 1 час, тогава си струва да се инсталира устройство с интензитет 50%.

Стандартният набор от елементи на автоматиката включва: електромотор, блок за управление и радиоприемник, фотоклетки (система от предавател и приемник с IR лъчи, които са инсталирани на противоположни полюси и са проектирани да улавят смущения в движението на крилата на портата), ключ-изключвател, антена, зъбна рейка, сигнална лампа, ключодържател-предавател (дистанционно управление).

Автоматизацията за плъзгащи се врати ви позволява да свържете портала към система за контрол на достъпа за автоматизирано проследяване на движението на автомобила. Въпросната опция е особено подходяща за имоти, нуждаещи се от повишена степен на защита.

Откъде да закупите система за автоматизиране на движението на вратата?

Ако се интересувате от закупуване и инсталиране на автоматизация за плъзгащи се врати, ви приканваме да се свържете с фирма Евроматика. Дейността на компанията включва както изработка на широка гама портали и оградни съоръжения, така и автоматика за тях на водещи световни марки като Life Home Integration – Италия.

Това е доказано и надеждно оборудване за плъзгащи се порти, предлагано от фирмата на конкурентни цени, с гаранция и възможност за професионален монтаж. Всички комплекти за автоматизация са напълно подходящи за работа в суровите метеорологични условия на родния климат.