Кратък обзор на различните конструкции и цени при автоматика за врати

цени при автоматика за врати

Автоматиките за врати се проектират съобразно отделни елементи на вратата – конструкция (плъзгаща, ролетна, секционна, двукрила на панти, индустриална и др.), размер, тегло, местоположение (вътрешен или външен монтаж) и предназначение (умерена или интензивна дейност). Всеки тип врата се автоматизира посредством комплекс от части и аксесоари, каквито могат да се намерят в специализирани магазини.

Основната част на всяко автоматизирано задвижване остава двигателят с редуктор за омекотяване и плавност на движението, контролен блок и радиоприемник, при контрол чрез дистанционно управление. Сред двигателите се различават няколко типа – бутален, двигател с шарнирно рамо и подземен, който се прилага при еднокрили, двукрили и радиални прегради. Предлаганите за автоматика за врати цени също се характеризират с вариации, определени от производителят, параметрите и материалите на изработка.

Комплект за автоматизация на врата

Автоматизирането на входни, гаражни прегради и портали днес предлага усъвършенстван тип задвижване, придружено от сензорни и обезопасителни функции. Те се постигат чрез реверсивно свойство на двигателят, редуктор, индуктивен детектор тип “примка“, комплект фотоклетки за индикиране на препятствия в близост, сигнална лампа. Понякога съоръжението се привежда в действие чрез кодова клавиатура или четящо устройство за идентификатори, карти.

Контролният блок определя скоростта и механизмът на задвижване, честотата на електрическият ток и периодът на реакция след засичане на препятствие. Той е проектиран с портове за електрифициращи кабели към фотоклетки, изключватели, сигнални лампи, пусков бутон, радиоприемник за дистанционно.

Блокът е многоканален и разполага с няколко работни режима, които позволяват гъвкавост на програмируемите действия. Двигателят и описаните части се изработват от устойчиви метални сплави и закалено (или полимерно) стъкло, и притежават рейтинг за водоустойчивост, позволяващ функциониране и в условия на влажен климат. Монтажните крепежи, аксесоари и платки са включени в комплекта.

Цена на автоматика и аксесоарите й

Производителите на автоматични задвижвания за врата предлагат цялостни решения, както и отделни части за оборудването. Препоръчва се закупуване на завършена окомплектована автоматика, тъй като тя е предвидена за врата с точно определена конструкция. Стойността на продуктът варира съобразно включените в него части, моделът, мощността и интензивността на двигателя, както и устойчивостта към климатични условия.

Автоматиката е разход само около 300 лв. при покупка на двигател, която се покачва до 500-1000 лв., когато към него са прибавени дистанционно управление, вграден енкодер за детекция на преминаващи обекти, монтажни крепежи – зъбни рейки, винтове и др. Завършените комплекти се откриват на стойност около 1100-1500 лв., с включени мотор, контролен блок с радиоприемник, фотоклетки, сигнални лампа с антена и дистанционни управления. Задвижванията с подземен двигател и тези за прегради тип “хармоника” се отличават с по-висока стойност.

Отделните аксесоари могат да се закупят на стойност 80-400 лв. Такава покупка се налага често при необходимост от подмяна на сигнализиращи и монтажни детайли, което е по-изгодно от цялостната подмяна на механизъм. Стойността, необходима за да автоматизирате вратата си, рядко е по-ниска от 3000 лв., но качественото задвижване ще улесни ежедневието ви осезаемо.