Различните процесори

Intel i7

Процесорът е това, което задвижва вашата компютърна конфигурация. Той определя капацитета на един компютър и е основен фактор за неговата производителност. В тази статия ще разгледаме най-популярните и успешни модели процесори на пазара, като се надяваме да ви бъдем полезни при избора на такъв.

Xeon

Серията Xeon е продуктова линия от висококачествени процесори от Intel с висока производителност. Те са предназначени за бизнес приложения от най-висок клас, сървъри и работни станции. Xeon се характеризира с голям потенциал и възможност да обработва едновременно няколко процеса, което често се налага при по-взискателен софтуер. Ако търсите за мощен бизнес процесор, тази серия е добър избор.

Opteron

Подобно на Xeon, тези модели също изпъкват с висока производителност. Произвеждат се от AMD и са на-по ниска цена от конкурентните модели на Intel, които работят при сходна тактова честота. Фокусът при обработка на данните е насочен към мулти-процесорната работа.

i- сериите

Това са най-продаваните процесори, както за настолни компютри, така и при преносимите. Структурата на процесора е иновативна, като в момента се предлагат модели от четвърто поколение. В зависимост от нуждите на конфигурацията, могат да бъдат използвани модел i3, i5 или i7, като последният е най-мощен, а първият с по-ограничени възможности. Процесорите от тези серии са с две или четири ядра.

FX серия

Това са модели, произведени от AMD и са конкуренция на i-сериите на Intel. Отличават се с висока тактова честота и мулти-ядрена обработка на данните. Въпреки това, тези модели спадат към същата група процесори от i-сериите, макар че имат по-голям брой ядра. Тяхното голямо предимство обаче са по-ниските цени в сравнение с Intel.

Core 2 Duo

Това е старото поколение процесори на Intel, които в момента са изместени от i-сериите. Подходящи за всякакви инстутуционни учреждения като офис или училище, защото работят безпроблемно с всички офис приложения и стандартни програми, а в същото време не изискват толкова голяма инвестиция.