Nexus телефоните уязвими на атаки с Flash SMS съобщения

Galaxy Nexus смартфон

Най-новите смартфони Nexus на Google са уязвими на кибер атаки, като недоброжелатели могат да накарат телефоните да се рестартират или да загубят връзка с мрежата, като им се изпрати голям брой текстови съобщения от специален вид, информират от PC World .

Богдан Алеку, системен администратор в холандската компания за IT услуги Levi9, установил, че уязвимостта може да се прояви, когато „хакерът” изпрати около 30 флаш SMS съобщения – такива, които се появяват веднага на екрана на телефона при получаването им – това важи за Galaxy Nexus, Nexus 4 и Nexus 5. Ако съобщенията не сe отхвърлят незабавно, телефонът става уязвим. Алеку планира да представи своите открития в петък по време на конференцията за сигурност DefCamp в Букурещ, Румъния.

Основната заплаха, с която се сблъскват потребителите на телефоните Nexus е, че те няма да бъдат известявани автоматично с аудио сигнал, когато се получи Flash SMS съобщение, което ще позволи на хакера да изпрати бързо голямо количество от тях, преди потребителите да забележат и отхвърлят, разкриват от PC World.

Алеку изтъква, че претоварването на мобилния телефон с SMS от този вид може да доведе до редица проблеми, като рестартиране на телефона, което е почти гарантирано. Ако това се случи, и устройството изисква PIN за отключване на SIM картата, телефонът няма да може да се свърже с мрежата след като е рестартиран. Друг проблем, който може да срещнат собствениците на Nexus е, че системата за съобщения ще блокира, но телефонът автоматично ще я рестартира .

Специалистът сподели пред PC World, че проблемът се проявява при всички нови Nexus смартфони, които работят с версии  на Android от Ice Cream Sandwich до KitKat, но при тестовете с други устройства не е наблюдаван подобен бъг. Алеку е пуснал сигнал до Google, но все още компанията няма официално становище по въпроса.