Интелигентни системи за сигурност – не само защита, но и комфорт?

Интелигентни системи за сигурностСъвременните интелигентни системи за сигурност съчетават много от характеристиките на традиционните анти-взлом аларми с възможностите на IoT технологиите. Те дават възможност за мониторинг, контрол и взаимодействие с домашните инсталации посредством специално приложение за мобилен телефон и таблет.

Заслужава ли си да инвестираме в такава технология и ако да, то кой вид Smart Home охранителна система да изберем? На тези въпроси ще опитаме да отговорим в следващите редове.

Какво представлява интелигентната система за сигурност?

Smart Home системата най-общо представлява набор от свързани към Интернет охранителни устройства. Най-разпространените конфигурации включват безжични камери за видеонаблюдение, аларми, детектори за движение, електронни брави, и сензори, които откриват отворени врати и прозорци.

Видът на устройствата, обединени в единна конфигурация, варират в различните комплекти и марки. И все пак, повечето производители предлагат богат асортимент от различни по вид и мащаби комплекти, както и възможност за допълнително закупуване и добавяне на съвместими устройства.

Всички Smart Home охранителни инсталации се управляват от централен, интернет свързан хъб, който изцяло безжично се свързва и комуникира с мобилното приложение и останалите компоненти на системата. Използвайки приложението на смартфон или таблет, можете да наблюдавате дома си от всяка точка на планетата.

Интелигентните системи за сигурност ви позволяват да получавате алармени сигнали, да преглеждате снимки и видеозаписи, направени от видеокамерите, а в някои случаи и да контролирате битовите домашни инсталации, например осветление, отопление, домакински уреди и т.н.

Повече от защита – какво друго могат Smart Home системите?

Голяма част от смарт хоум системите осигуряват повече от защита на жилището и домашните ценности. Комплектът за наблюдение и контрол на дома KX-HN6012EW на Panasonic, например, съдържа камера, която може да функционира и като бебефон, благодарение на нощното си виждане, двупосочен високоговорител и предварително заредени приспивни песни.

Комплектът SmartThings на Samsung, пък позволява добавяне на сензор за влага, който може да ви предупреди за наводнения или течове. В зависимост от комплекта, който ще изберете, можете също да програмирате устройствата си да реагират по определен начин, например да настроите камерата за запис на видео, както и да програмирате включване на осветлението при отваряне на врата.

Някои интелигентни системи за сигурност дават възможност за мониторинг над близки хора и домашни любимци. С помощта на малки персонални тагове, прикрепени към ключодържател, портфейл или дреха, абонатът бива известяван за пристигането на член на семейството или домашния любимец. Системата може да известява и ако болен възрастен близък стои неподвижно дълго време.

На какво да обърнете внимание, когато избирате умна система?

Квалифициран специалист може най-точно да оцени различните типове интелигентни системи за сигурност и да ви препоръча на какво да обърнете внимание при избора. Междувременно ние също ще ви дадем няколко полезни насоки.

Един от важните компоненти е външната (монтирана на открито) сирена, която ще отблъсне нежеланите посетители навреме. Крадците активно избягват имоти, в които има алармена сирена, която ще се задейства мигновено при опит за незаконно проникване.

Големият Wi-Fi обхват е друг важен параметър, защото хъбовете на интелигентния дом използват Wi-Fi за комуникация. Ако искате да защитите целия периметър на имота си, изберете модел с обхват поне 50м. Друга полезна функционалност е резервното захранване. То ви дава спокойствие при прекъсване на захранването.

Изберете приложение, което е съвместимо с вашия смартфон. Повечето интелигентни системи работят с Apple и Android, но само някои поддържат телефони с Windows. Освен това някои модели работят само с устройства на една и съща марка, като Yale и Honeywell. Други, като Samsung, са съвместими с продуктите на Phillips и Amazon, тъй като всички те използват системата Z-Wave.