Най-подходящият етаж за живеене – част 2

Най-подходящият етаж за живеене - част 2

След като се спряхме на плюсовете и минусите на приземните и ниските етажи в жилищните блокове, тук ще се спрем на всички ‘’за’’ и ‘’против’’ при покупка или наемане на апартамент на последните етажи в една жилищна сграда.

Един от плюсовете да обитаваш апартамент на последните етажи в жилищен блок е възможността да дишаш по-малко газови изпарения от колите, паркирани или преминаващи пред блока или улицата. Вредните емисии от колите, наред с прахта, която нахлува през отворените прозорци, особено през лятото могат сериозно да увредят нашето здраве, а обитавайки жилище във висините се спасяваме поне от части от тази възможност. Друг плюс да живееш на последния етаж са шумовете, които си спестяваме денонощно не само от предблоковото пространство, но и от съседите в апартамента над нас, които ни се струва, че скачат в своя дом винаги, когато сме най-изморени и имаме нужда от сън.

Не можем да не се спрем и на минусите, които предлагат апартаментите на последните етажи на жилищните блокове. Първият и може би най-сериозен е опасността, която ни заплашва при един пожар, земетресение или друго природно бедствие. Имайки предвид, че не можем да ползваме асансьора в такива ситуации възможността за бързо напускане на сградата автоматично се изпарява.

Друг минус на апартаментите на последните етажи е лятната жега, която се чувства двойно по-силно в подпокривното пространство. Спасението е постоянно работещ климатик, за което ще платим скъпо. Както винаги най-добре е да изберем златната среда, когато избираме своя нов дом, въпреки че да живееш в мравуняка, наречен панелен блок си е минус, сам по себе си.