Най-подходящият етаж за живеене – част 1

Най-подходящият етаж за живеене

За живеещите в жилищен блок или за тези, на които предстои да станат горди обитатели на жилище в едно такова райско кътче, винаги стои въпросът на кой етаж е най-добре да се спрем, търсейки своя апартамент.

Всеки един етаж от жилищните блокове има своите плюсове и минуси. Нека се спрем първо на плюсовете от това да се нанесем на някой от долните етажи в една висока жилищна сграда:
Най-голям плюс на ниските етажи (от първи до трети) е, че сте практически независими от асансьора. 

Дали поради спиране на ток или повреда на устройството вие няма да имате проблем да напуснете по най-бърз начин своето жилище. Това е особено важно при аварии, бедствия и пожари, особено за по-възрастните и трудно подвижни хора. Друг плюс е, че през горещите месеци от годината ниските етажи не страдат чак толкова много от топлината, която се излъчва към апартаментите на последните етажи през покрива или пряката слънчева светлина.

Минусите на приземните етажи, обаче никак не са малко, когато започнете да отсявате всички ‘’за’’ и ‘’против’’ на предлагания имот. Един от многото недостатъци на жилищата, заемащи първите три етажа на един панелен блок, например са шумът и замърсяванията, които ще бъдат ваш постоянен спътник. Газовете и алармите на автомобилите пред блока ще ви тормозят постоянно. Глъчката на минаващите хора или играещи пред блока деца – също.

Кражбите на първите етажи в един жилищен блок  са доказано повече от тези на последните етажи например. И все пак, трябва да се вземе предвид по-ниската цена на жилищата с повече недостатъци.