Най-големият изумруд в света

Най-големият изумруд в светаШироко разпространено е мнението, че диамантите са най-скъпите скъпоценни камъни. Доколкото те са известни с изключителната си здравина (диамантът е най-здравият минерал на планетата), те далеч не са на първо място по отношение на цената. Други камъни могат да бъдат далеч по-скъпи и един от тях е изумрудът.

А знаете ли кой е най-големият изумруд на света?

През 2012 година е представен най-големият виждан досега изумруд. Цената му е била изчислена приблизително на 1.15 милиона долара, а самият камък бил 57 500 карата! Огромният камък дори си има име. Той се нарича Теодора и бил открит в Бразилия. В последствие, камъкът бил изрязан в Индия преди да бъде продаден на дилър на редки бижута в Калгари. Въпреки впечатляващите блясък и размери, имало някои временни съмнения дали това е истински изумруд, като подобно съмнение не е изненадващо при толкова голям камък.

За разлика от диамантите, някои скъпоценни камъни като изумрудите се оценяват на око. Така например, ако един изумруд изглежда лишен за видими за окото недостатъци, той лесно може да бъде счетен за безупречен камък.

Едно от нещата които формират високата цена на изумрудите несъмнено е начинът, по-който те се образуват в природата. Както и сами може да предположите, за образуването на един изумруд могат да са нужни стотици милиони години, при които камъкът бавно се формира в недрата на земята.

В наши дни, скъпоценният камък изумруд може да бъде открит само в няколко страни в света, основно в Колумбия, Бразилия, Зимбабве, Канада и Афганистан. Комбинацията от висока цена и слаба разпространяемост е накарала много учени да открият алтернативно решение.

Днес съществуват лаборатории в които в резултат на сложна технология се създават така наречените синтетични изумруди. Това са камъни с на практика същите характеристики, но “отгледани” в лабораторна среда.

Освен със своя блясък и висока цена, изумрудите са натоварени и с много символика. Те се считат за рождения камък на родените през месец май.

Макар че изумрудите не се свързват със здравина, това е всъщност един от най-здравите камъни. Разбира се, както споменахме и в началото, изумрудът отстъпва по здравина на диаманта, но всъщност разликите не са толкова големи и камъкът може да притежава впечатляваща твърдост. Това което може да направи изумруда по-лесно чуплив е фактът, че в редица камъни има трудно забележими дефекти, които обаче при по-силен удар могат да се окажат слабото място на зелените и редки скъпоценни камъни.