Какво е мойсанит?

Какво е мойсанит?Мойсанитът е един много рядък камък, който на практика притежава почти същите качества каквито и диамантите. Въпросният камък е открит за първи път през 1893 година докато учен изучавал областта на кратер в щата Аризона, САЩ. Натъквайки се на тази находка, ученият първоначално сметнал, че е попаднал на диамант. Няколко години по-късно обаче, в резултат на многобройни лабораторни тествания, камъкът бил определен като нов и непознат до сега вид, който се отличава по-доста фактори от диамантите.

Заставайки очи в очи с този изключителен камък, хората губят ума и дума от неговата красота. За съжаление обаче, той се среща изключително рядко в природата. През 50-те години на 20 век, други подобни камъни били открити в мини в американския щат Уайоминг, както и в мини Русия, но истината е, че ако целенасочено се търси подобен камък в естествена среда, то вероятността да се натъкнете на такъв граничи с 0%.

Откривайки внушителният потенциал на този толкова рядък материал, учените били решени да открият начин за неговото създаване. Това довело до синтезирането на мойсенит в лабораторна среда през 90-те години на 20-ти век. От тогава насам, този невероятен камък се среща все по-често предлагайки за първи път нещо, което превъзхожда по-качество дори диамантите, но все пак се предлага на по-приемлива цена.

Мойсанитът в бижутерията

Мойсанитът притежава някои изключителни качества, които го правят идеален в бижутерията. Фактически, мойсанитът притежава повече блясък и предлага по-дръзка игра на цветовете в сравнение с диамантите. Докато диамантите има някои несъвършенства, с които бижутерите трябва да се съгласят, мойсанитът е създаден да бъде перфектен – без пукнатини, без замъглявания, без каквито и да било недостатъци.

Когато избирате диамант, вие трябва да го разгледате много внимателно, защото извън светлината на магазина, съществува твърде голяма вероятност да видите някакво несъвършенство в него. С мойсанитът това няма защо да ви безпокои.

Charles & Colvard е първата компания, която произвежда и продава мойсанит за бижута. Почти всички камъни мойсанит, които можете да откриете в годежни пръстени, са създадени от тях. Те са първенци в областта, прокарали са своя път и сега доминират на пазара чрез редица техни марки. Компанията доби слава не по-малка от тази на гиганта Дебирс.