Диамант ли е мойсенитът

Диамант ли е мойсенитът

Много хора задават точно този въпрос – диамант ли е мойсенитът (мойсанит)? Отговорът може да е само един и той е, че мойсанитът не е диамант. Въпреки това, всеки би могъл да се подведе, защото на практика между мойсанит и диамант не може да се открие никаква разлика с невъоръжено око. И не само това. Всъщност разлики се откриват трудно дори и когато поставите двата камъка един до друг под микроскоп.

Гемологистите използват специален инструмент, който им помага да определят дали пред тях стои диамант или мойсанит – нещо което обикновения човек не разполагащ със специална техника, няма как да определи. Заради дилемата дали може да се открие разлика между мойсенит и диамант, не отдавна бе проведено проучване, при което едно от десет диамантени бижута не било истински диамант, а мойсенит.

Шокиращото е че приблизително от половината от специалистите заявили, че това е истински диамант. И това не е всичко – дори детекторите за диаманти в редица случаи реагирали позитивно все едно пред тях е поставен истински диамант.

Твърдост

Факторът твърдост е още една точка, при която между диамант и мойсенит има почти пълно покриване. Като най-твърдият известен минерал диамантът се оценява на 10 от 10 по скалата на Мох. Мойсанитът отстъпва леко в това отношение на диамантите, но не го подценявайте. Неговата твърдост се изчислява на 9.25 по скалата на Мох.

Устойчивост на топлина

И диамантът, и мойсанитът са доста устойчиви на топлина. Диамантът изгаря при температура от 800 градуса по Целзий, докато мойсанитът го превъзхожда. Той може да остане без каквито и да било повреди по себе си до 1800 градуса.

Блясък

По отношение на блясъка и дисперсията мойсенитът слабо превъзхожда диамантите, което го прави уникален.

Цена

По отношение на цената мойсанитът за първи път отстъпва видимо пред диамантите. Така например, цената на един карат диамант се движи в границите между 3400 и 25000 долара. Стойността на един карат мойсанит е 275 долара. Сами можете да направите съпоставка колко малки са разликите между двата камъка, а колко голяма е разликата в стойността.

А кое да изберем?

Който и от двата камъка да изберете, със сигурност вашето бижу ще изглежда умопомрачително и дори и най-големия експерт няма да предположи, че това е или не е диамант.