Най-добрите планински хижи в България

Най-добрите планински хижи в България

България е страна, благословена с богатство от природна красота, а нейните величествени планини са рай за любителите на открито. Изследването на тези сурови пейзажи често включва многодневни преходи и какъв по-добър начин да се потопите в изживяването от това да останете в някоя от очарователните планински хижи в България? В тази статия ще ви преведем през някои от най-добрите планински хижи в България, предоставяйки представа за тяхното местоположение, места за настаняване и уникалните изживявания, които предлагат.

Хижа Вихрен

 • Местоположение: Пирин планина, Банско
 • Надморска височина: 1915 метра

Сгушена в сърцето на Пирин планина, хижа Вихрен е популярна изходна точка за туристи и планинари, които искат да покорят втория по височина връх в България – връх Вихрен. Хижата предлага уютни помещения за настаняване с двуетажни стаи и обилна българска кухня. Близостта му до зашеметяващи алпийски езера и предизвикателни пътеки го прави предпочитан сред любителите на открито.

Хижа Мальовица

 • Местоположение: Рила планина, Мальовица
 • Надморска височина: 1720 метра

Разположена сред спиращата дъха Рила планина, хижа Мальовица е врата към някои от най-емблематичните върхове на България, включително връх Мальовица. Тази хижа предлага удобни квартири и приятелска атмосфера. Близкият ски курорт Мальовица предлага ски и сноуборд през зимните месеци.

Хижа Седемте рилски езера (хижа Седмочисленици)

 • Местоположение: Рила планина, Рилски езера
 • Надморска височина: 2196 метра

Хижа Седемте рилски езера е кацнала до най-голямото от Седемте рилски езера, предлагайки на туристите невероятни гледки и идеална база за изследване на този девствен алпийски регион. Хижата предлага стандартни условия за настаняване и предлага традиционни български ястия. Това е отлична отправна точка за известния поход на Седемте рилски езера. Научете повече за хижа Рилски езера условия и цена в сайта на Адвенчър Нет.

Хижа Белмекен

 • Местоположение: Рила планина, Белмекен
 • Надморска височина: 2096 метра

За тези, които търсят по-отдалечено планинско изживяване, хижа Хижа Белмекен е отличен избор. Разположена в Рила планина, близо до язовир Белмекен, тази хижа предлага стандартни условия за настаняване и е известна със спокойната си обстановка. Това е идеална отправна точка за туризъм, каране на ски и приключения със снегоходки.

Хижа Мусала

 • Местоположение: Рила планина, връх Мусала
 • Надморска височина: 2135 метра

Разположена в подножието на връх Мусала, най-високият връх на България, хижа Мусала е популярна дестинация за планинари и туристи, които се стремят да покорят този емблематичен връх. Хижата предлага уютни места за настаняване и е добре оборудвана за нуждите на любителите на открито.

Хижа Рай

 • Местоположение: Родопи, Буйновско ждрело
 • Надморска височина: 1550 метра

Сгушена в живописните Родопи планина, хижа Рай е убежище за туристи и любители на природата. Той предлага комфортно настаняване и е известен със своето топло гостоприемство. Близкото Буйновско ждрело предлага зашеметяващи скални образувания и възможности за туризъм.