Либхер сервиз – защо превъзхожда всички други брандове?

Либхер сервиз

Либхер сервизът е считан за един от най-добрите сервизи предлагани от производител на хладилници не само в България, но и в света. Ироничното в случая е, че все пак немската техника оправдава своето добро име и въпреки, че сервизът на Либхер е услуга от много високо качество, на вас най-вероятно няма да ви се наложи да го използвате, защото Либхер хладилниците се развалят много рядко. Това от своя страна само допринася към доброто име на марката Либхер.

За съжаление, в редица случаи хората злоупотребяват с високото качество на услугата и със сериозното отношение на гаранционния сервиз като се свързват с Либхер сервиза за “повреди”, които наистина нямат нищо общо с компанията, която е произвела уреда.

Така например често срещано оплакване от потребителите е появата на неприятна миризма в техния хладилник Либхер. Важно е да се отбележи, че при всички случаи, каквато и да е неприятната миризма, тя не може да бъде причинена по вина на самия уред, а по-скоро е резултат от неправилна експлоатация на уреда и лошо ниво на хигиена. Всъщност това в никакъв случай не означава, че хигиената на самите собственици на уреда е ниска, а по-скоро, че не знаят как да го поддържат правилно.

Неприятна миризма в повечето случаи може да се причини от неправилно съхранение на хранителни продукти, напитки и медикаменти, а също така и поради нередовно почистване (или пълна липса на почистване) на самия хладилни отвътре и на неговите уплътнения. В тези случаи вината за лошата миризма в хладилника лежи изцяло на плещите на собственика. Все пак Либхер сервиз не носи отговорност за начина, по който неговите клиенти поддържат хладилниците си или пък за техните битови навици. 

Друг често срещан “проблем” е това, че много хора се оплакват от скоростта на замразяване на фризера у дома. Имайте предвид, че един фризер, особено след почистване, се нуждае от известно време за да понижи температурата до желаното ниво, а колкото по-пълен е самия уред, толкова по-дълго става това време. Ако и във вашия дом съществува този проблем, повечето хладилни техници биха ви посъветвали да наблюдавате уреда и ако след повече от 48 часа той все още не може да замрази продуктите, да се свържете с хладилен техник за консултация.