Консорциумът Rockstar съди Google

Rockstar консорциум

Консорциумът Rockstar, който включва няколко технологични гиганта като Apple, Microsoft, Blackberry, Ericsson и Sony ще съди производители на мобилни телефони, работещи с конкурентната операционна система Android. Rockstar са похарчили над 4.5 млрд. долара за придобиването на хиляди патенти от Nortel, след като телекомуникационният гигант фалира през 2009 година. Адвокатите на Rockstar твърдят, че Google са нарушили седем патента, свързани с начина, по който интеренет търсенията влияят на показването на релевантни реклами.

Това е само един от множеството случаи на дела за патентни нарушения, свързани с мобилни устройства по целия свят. В последно време зачестиха опитите на технологичните гиганти за надмощие на пазара със смартфони, таблети и конзолни игри.

Google Android е много успешна операционна система, до голяма степен благодарение на популярността на цялата продуктова линия смартфони Samsung Galaxy. Според проучване на фирмата Strategy Analytics, устройствата с Android имат пазарен дял от 81.3% за третото тримесечие от общия брой продажби на телефони. За сравнение iOS на Apple има пазарен дял 13.4%, а Windows Phone – 4.1%.

По-рано през седмицата стана ясно, че Nokia, чието производство за мобилни телефони беше закупено от Microsoft, спечели дело за патент срещу HTC. На тайванската компания и беше наложена забрана за вноса на смартфоните HTC One във Великобритания. Преди няколко седмици Samsung предложиха спиране на правните действия срещу конкуренти за нарушени патенти за срок от пет години. Според Европейският Съюз, действията на южнокорейската компания „задушава” конкуренцията. Samsung ги грозеше глоба от $18.3 млрд, ако бъдат признати за виновни по дело за нелоялна конкуренция. Motorola Mobility, закупен от Google за 12.5 млрд. долара също бяха обвинени за същото.

Според експерти, подобни патентни войни вредят на потребителите. Според един от собствениците на Apple, има много интересни неща при конкурентните телефони и би било хубаво да могат всички компании да използват общи патенти, в името на по-високо технологичните устройства и благото на потребителя. Делото, заведено от Rockstar, не дава знак, че подобно нещо ще се случи скоро.