Шестте големи грешки на Google Drive

Google Drive

Ситуацията около Google Drive вече се изясни и потребителите най-после имат възможността да се заиграят с нова система на компанията за „облачно съхранение”, която е разработена, за да „работи безпроблемно с целия ваш Google опит”.

Безпроблемно, може би. Но дали перфектно? Google започна да се занимава сравнително късно с подобни системи за съхранение и трябва да направи сериозен удар, за да привлече хората и да ги накара да оставят своите любими системи за съхранение и да преминат към Google Drive.

Като цяло, реакциите за Google Drive бяха добри, но не и страхотни: услугата на Google е добра сред останалите подобни услуги, но не е достатъчно забележителна, за да предизвика огромен дигитален наплив към сървърите на Google. Ние подбрахме някои от най-големите слабости, които могат да попречат на Drive да доминира сред услугите за съхранение. Google ще трябва да поработи по всички тези области, ако иска най-красивото облаче на небето.

1. РазмерНа колко от вас се е случвало да запълнят цялото свободно място в Google профила си? Обзалагаме се, че това се случва много рядко и то само на най-популярните потребителите на Gmail. Именно затова е учудващо, че от Google са толкова щедри с капацитета на и-мейла си (10 GB) и толкова стиснати със свободното място в Drive (5GB).

Марк Хачман от PCMag.com пише: “За хората като мен, които предпочитат да плащат малко или не искат да плащат въобще, би било най-добре да се ориентират към (или да останат с) SkyDrive на Microsoft, която предлага 7GB безплатно, докато Google Drive предлага пет. (SugarSync, която също съм използвал, предлага също толкова място). Освен това, Microsoft предостави на съществуващите си клиенти 25GB памет. Но Google иска да си платите за привилегията те да съхраняват вашите файлове.”

2. Поддръжка на различни платформиВойната на мобилния фронт продължава: платформата Android поддържа Google Drive. Операционните системи Windows, OS X и Chrome също могат да използват приложение за Google Drive, като всъщност това е единственият начин, по който можете да стигнете до вашия „облак”. Що се отнася до потребителите на iOS, Blackberry и Windows Phone…

„Междувременно, GDrive включва приложение за Android. Всички останали трябва да използват браузър, за да се свържат с Google Drive, въпреки че има данни, че Google ще пусне iOS приложения за GDrive. Останалите мобилни устройства ще трябва да продължат да използват своите съответни браузъри, но трябва да се отбележи, че не всички браузъри ще работят. Според информация на Google за GDrive, някои от по-старите версии на Android няма да работят с Drive, дори и ако се използва браузър”, обяснява Уейн Раш от eWeek.

Разбира се, би било добре да е възможно да редактираме документи, които не са създадени в Google и да местим файлове в Google Drive чрез съответното мобилно приложение, но първо трябва да се снабдим с работещи мобилни приложения.

3. Офлайн редактиранеСложете един обикновен Microsoft Word документ във вашия Google Drive и ще можете да го редактирате офлайн, нали? Грешите – можете да го разглеждате единствено онлайн. Необходимо е да конвертирате файла в Google документ, за да можете да го редактирате чрез Google’s Web приложение. Но недостатъкът е, че не можете да редактирате Google документи във вашия Drive от офлайн компютър – можете само да ги разглеждате. Връзката между Google документи и офлайн документи може да е доста объркваща за нови потребители на „облачната” система.

„Има няколко начина да заобиколите този проблем. Първо, можете да настроите вашите Google документи за офлайн достъп и да използвате разширенията на браузъра Google Chrome, за да можете да редактирате вашите Google документи, докато сте офлайн. Друго решение е да запаметите файла в неговия оригинален формат, след като го редактирате онлайн, за да се отвори локално в своето приложение.

Това ни отнася към другия голям проблем – верността на файловете. От Google положиха големи усилия, за да запазят форматирането при конвертиране от Microsoft Office формати към Google документи и обратно, но все още има доста пропуски. Прости документи, които съдържат само текст, с удебелен, наклонен или подчертан шрифт и няколко bullets, това може да не е голям проблем. Но при по-сложни документи, където има съдържание, бележки под линия, заглавни редове и други подобни, форматирането най-вероятно няма да се запази и ще изисква редакция.” – Тони Брадли от PCWorld.

4. Хостинг на файлове„Файлове, които са хостнати публично в Google Drive, трябва да могат да използват навсякъде в Мрежата.

Всеки трябва да може да сваля файловете. Google Drive би трябвало да има голямо предимство пред конкурентите си, ако потребителите могат да създават постоянни линкове към тези файлове. Ако Imgur може да хоства изображения за други сайтове, защо Google да не може? А Google Drive може да разпознава над 30 вида файлове. Защо не също и PDF, и аудио файлове?” – Джон Мичъл от ReadWriteWeb.

Според нас това има смисъл!

5. По-голяма сигурностКакто посочва Роб Пегораро от Discovery News, вашите файлове в Google Drive са точно толкова защитени, колкото и паролата ви в Google. Това не само дава възможност за двустранно идентифициране на нечий акаунт в Google, но и подчертава ключовата разлика между „облачната” услуга на Google и услугите, предлагани от основните конкуренти на компанията.
„Също както SkyDrive и за разлика от Dropbox, Google Drive не криптира файловете, които се съхраняват на неговите сървъри. Можете да използвате инструменти на трети страни, като отворения TrueCrypt, за да кодирате файловете, преди да ги качите, но това е доста допълнителна работа”, пише Пегораро.

От ръководството на Google обявиха, че криптирането на файлове, съхранявани на сървърите на Google, ще пречи на системата за оптично разпознаване на символи на Google Drive да сканира файловете. Нещо повече, потребители няма да могат да разглеждат файловете в уеб приложението Drive.

6. Страховитите Условия за ползванеМного неща се изписаха за Условията за ползване на Google за Drive. Но не трябва да се притеснявате толкова много за това, че Google ще „открадне” личната ви информация и ще покаже публично съдържанието ви. По-скоро трябва да се ядосвате, ако сте сред потребителите, които плащат допълнително пари за по-голяма памет в Drive.

„Google Drive създава нови отношения с потребителите. Като компания, предоставяща услуги, Google трябва да бъде мой защитник, но от моите данни може да бъде създаден профил, който да бъде продаден на рекламодатели, както се случва в Gmail. Това не трябва да се случва при заплащане на услугата.” – Дино Лондис от InformationWeek.