През 2014 ще бъдат продадени над 1 млрд. Anroid устройства

Android

Продажбите на смартфони и таблети, задвижвани с операционната система Android на Google ще надхвърлят  границата от 1 милиард през тази година, обявиха от компанията за проучвания Gartner. Потребителите на устройства с Android, продавани от Samsung, HTC, Sony и други производители, се очаква да достигнат цифрата от 1,1 милиарда, което е с 26 процента повече, в сравнение с миналата година. Най-голямо ще бъде търсенето на развитите пазари.

Софтуерът на Apple iOS и Mac OS се очаква да бъде използван от 344 млн. нови потребители на iPhone, iPad и Mac. Това означава, че ръстът при тези устройства в сравнение с 2013 ще бъде дори по-голям – 28 процента. Въпреки тези цифри, прави впечатление все по-голямата популярност да евтини джаджи, задвижвани с Android, за сметка на по-скъпите продукти на Apple.

При операционна система Windows на Microsoft , която e лидер на пазара с настолни и преносими компютри, се очаква също да бъде отбелязан ръст в продажбите. Прогнозите сочат доставки в размер на 360 милиона устройства, като през миналата година са били купени 328 млн.

Според Gartner, пазарният сегмент на десктопи и лаптопи ще изпитва все повече трудности, при конкуренцията на набиращите по-голям дял таблети. Очаква се продажбите на този тип преносими компютри да се увеличи с 47%, достигайки 263 милиона през 2014.

Директорът по проучванията в Gartner Ранджит Атвал сподели, че потребителите продължават да се отдръпват от традиционния настолен компютър, за сметка на много по-гъвкавите таблети, хибриди, леки ноутбуци и ултрабуци. Причина за това са промени в нуждите и изискванията на купувачите. Той добави, че продажбите на мобилни телефони също ще нарастват, но с по-бавни темпове, като по-търсени ще бъдат смартфоните от среден клас, за сметка на тези от най-висок клас.

Gartner заключват, че общият брой устройства, които ще бъдат продадени през тази година ще бъдат 2,48 милиарда единици, което е със 7.6 процента повече от 2013.